Comemorarea lui Petőfi și atelier de lucru IFM la Coltău

2013-09-29

În perioada 27-29 septembrie Mișcarea Tineri și Acasă (Itthon, fiatalon mozgalom - IFM) a organizat la Coltău o întâlnire profesională la care au participat și reprezentanții altor organizații de tineret din țară și din străinătate și unde au fost dezbătute probleme de politică națională.

Întâlnirea s-a terminat duminică prin depunerea de coroane la statuia lui Sándor Petőfi și Júlia Szendrey, ocazie cu care și Csaba Sógor a ținut un discurs festiv.

La atelierul IFM de politică națională au fost invitați și reprezentanți ai grupărilor de tineret ale partidelor politice din Ungaria. Una dintre principalele teme dezbătute a fost cea a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014, în care vor avea posibilitatea să voteze și maghiarii din afara țării care au cu cetățenie dublă. 

Duminică participanții au organizat o comemorare în cinstea lui Sándor Petőfi și Júlia Szendrey, care au crescut faima istorică și literară a Coltăului prin faptul că și-au petrecut luna de miere în localitate, în castelul lui Sándor Teleki. În această perioadă Petőfi a compus un număr de 28 de poeme. Opera sa intitulată Szeptember végén (La sfârșitul lui Septembrie), una dintre cele mai cunoscute poeme de dragoste din literatura maghiară, s-a născut acum 166 de ani. Cu această ocazie participanții la evenimentul organizat de IFM și locuitorii din Coltău au organizat o slujbă comemorativă în biserica locală, unde discursul festiv a fost susținut de eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.

”Petőfi este poetul libertății și al dragostei, care ne-a învățat nu doar să avem curajul să trăim liber ci și cât de frumoasă e viața când știm că avem pe cine iubi și cine, la rândul lor, să ne iubească. Cei înconjurați de cei dragi pot să trăiască, să muncească și să-și servească comunitatea mai ușor”, a spus Sógor.

”Oare de ce se întâmplă în această țară că mulți nu respectă limba, cultura și obiceiurile altora?”, a pus întrebarea eurodeputatul, după care toate acestea sunt posibile pentru că doar cei liberi au capacitatea să iubească. Conform lui Sógor ”există mulți în această țară care nu trăiesc ca oameni liberi, care sunt captivii unei istorii, al unei perioade în care eram asmuțiți unii împotriva altora. Aceștia sunt prizonierii naționalismului, care și azi mai ”trăiesc în închisoarea trecutului”, otrăvindu-și relațiile din cadrul comunităților în care trăiesc”, a spus eurodeputatul.