Csaba Sógor la comemorarea celor treisprezece de la Arad

2013-10-06

Cei treisprezece martiri de la Arad au fost comemorați în cadrul unei slujbe ecumenice la Biserica Evanghelică din Brașov. La eveniment a fost prezent și Csaba Sógor, care i-a salutat pe cei adunați cu un discurs festiv.

”În data de 6 octombrie trebuie să ne amintim nu doar de ziua de doliu a istoriei noastre ci și de puterea de voință a celor treisprezece și a multor compatrioți de ai lor, care și-au devotat cunoștințele, bunurile materiale și viața lor pentru libertate. În astfel de ocazii ar trebui să deschidem cărțile de istorie despre viața martirilor de la Arad, pentru că numai dacă reușim să-i cunoaștem vom putea înțelege cum au putut câștiga bătălii și să accepte înfrângerea și moartea cu pace sufletească. Au avut capacitatea să înfrunte moartea pentru că l-au iubit pe Dumnezeu și și-au iubit familiile și țara. Au fost oameni religioși, de comunitate”, a arătat Sógor.

Conform eurodeputatului și astăzi ne confruntăm cu un fel de ”exterminare” spirituală, politică și socială. ”Să ne gândim doar la procesele de revendicare a imobilelor, la confruntările privind folosirea limbii noastre materne și a simbolurilor noastre sau la diversele scandaluri de observare și învinuire. Doar atunci putem ieși câștigători din luptele noastre actuale dacă suntem atenți unii la alții și dacă în viața noastră individuală și de comunitate suntem conduși de iubirea pentru Dumnezeu, țară și oameni”, a spus acesta.

Sógor a mai subliniat și faptul că din cei treisprezece generali doar cinci au fost de origine maghiară, mulți dintre ei nici nu vorbeau maghiară. În ciuda acestui fapt, în inimile și faptele lor, dar mai ales în moartea lor au devenit maghiari, i-a făcut maghiari lupta comună pentru libertate. ”Vom fi vrednici de moștenirea noastră din 1848 doar dacă vom putea ”să facem și din alții maghiari”, dacă-i câștigăm de partea noastră, astfel încât să fie alături de noi în confruntările privind folosirea limbii materne în administrație și educație și autonomia locală”, a spus eurodeputatul, care în gândurile de încheiere a atras atenția și asupra faptului că cumpănirea martirilor de la Arad este un exemplu de urmat și pentru comunitatea maghiară, pentru că acțiunile noastre vor da roade doar dacă în deciziile și munca noastră va exista disciplina înaintașilor noștri.