Avem nevoie de o Europă centrată pe oameni

2014-02-24

Pe parcursul vizitei sale în județele Timiș și Arad, Csaba Sógor a vorbit despre activitatea sa din Parlamentul European și importanța alegerilor europarlamentare programate pe 25 mai. Eurodeputatul a ajuns în Banat la invitația deputatului Zsolt Molnár, unde a efectuat o vizită de lucru de două zile.


Sâmbătă seara, deputatul a vizitat satul Dumbrava, luând parte la carnavalul comunității maghiare locale. Duminică a fost mai întâi la Tormac, unde a ținut slujbă în biserica reformată, după care a vorbit cu oamenii din sat despre diverse subiecte din viața publică. Pe parcursul discuțiilor acesta a subliniat importanța pe care o acordă valorilor creștine în politică. ”Și în Europa avem nevoie de familie, de responsabilitate față de ceilalți și viață în comunitate. Nu putem să existăm doar ca o comunitate economică, noi, creștinii, ne străduim să punem viața oamenilor mai presus de orice foloase materiale”, a spus deputatul, adăugând că prezența la Bruxelles înseamnă nu doar atragerea de sprijin financiar ci și posibilitatea de a influența deciziile de acolo pentru a putea crea o Europă centrată pe oameni, unde toată lumea are dreptul să-și folosească limba maternă și să se simtă în siguranță, chiar și atunci când este în minoritate.

Sógor a mai povestit că Consiliul Permanent al Uniunii UDMR i-a acordat din nou încrederea prin faptul că l-a plasat pe cel de-al doilea loc pe listă. ”În decursul ultimelor ani am depus toate eforturile ca să vorbim în Europa despre toate temele ce afectează maghiarii din România. Vom încerca să continuăm acestlucru, noi avem sarcina la Bruxelles să ne ridicăm vocea atunci când drepturile noastre sunt afectate. Bruxelles va afla de prejudicii aduse drepturilor maghiarilor din România doar dacă noi vorbim de acestea, nicio reprezentanță europeană a vreunei alte națiuni nu va face acest lucru în locul noastru”, a explicat politicianul.

Deputatul în Parlamentul României Zsolt Molnár a adăugat: ”Maghiarii din România nu pot să pună în pericol prezența în Parlamentul European, iar acest lucru este valabil în special în cazul comunităților unde proporția maghiarilor este mai redusă. La 25 mai vom decide dacă noi, maghiarii din România, dorim să ne folosim de posibilitățile pe care UE ni le oferă. În cazul în care ne sunt importante fondurile europene, oportunitățile de educație și de muncă și păstrarea limbii și culturii noastre, atunci prin votul nostru vom sprijini reprezentanța noastră de la Bruxelles. Comunitățile maghiare minoritare nu au altă cale de ales.”

Programul lui Csaba Sógor a continuat la Sânnicolau Mare, printr-o predică și discuție cu localnicii, după care deputatul s-a deplasat la Arad, orașul său natal, unde a ținut o slujbă în biserica reformată din Gai, locul unde odinioară a slujit tatăl său și unde politicianul UDMR și-a petrecut primii opt ani din viață.