Imagini din perioada de dupã ”Masacrul de la Siculeni” în Muzeul Secuiesc al Ciucului

2014-01-26

Expoziția ce prezintã istoria secuilor din Bucovina și istoria monumentului comemorativ de la Siculeni a ajuns și la Miercurea Ciuc. Aceasta va putea fi vizitatã pânã la sfârșitul lui martie la Muzeul Secuiesc al Ciucului. Mai devreme, prin sprijinul europarlamentarului Csaba Sógor, expoziția a fost organizatã în cadrul casei tradiționale din Siculeni - Fészek Tájház, cu ocazia comemorãrii a 250 de ani de la Masacrul de la Siculeni.



Deschiderea oficialã a expoziției a avut loc la 25 ianuarie. Zsolt Gyarmati, directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului și gazda evenimentului a declarat cã este fericit sã gãzduiascã expoziția, având în vedere cã Masacrul de la Siculeni este un moment marcant al comunitãții secuiești, care trebuie comemoratã în mod demn.

”Am vrut sã facem accesibile aceste douã expoziții asociate, o parte a cãreia – prezentarea istoriei secuilor din Bucovina – a sosit din partea Muzeului Völgységi și a fost completatã de noi cu povestirea istoriei ridicãrii columnei comemorative”, le-a fãcut cunoscut celor prezenți eurodeputatul UDMR Csaba Sógor în cadrul deschiderii expoziției intitulate ”Cu capul ridicat – Imagini din perioada de dupã Masacrul de la Siculeni”. Acesta a mai adãugat: ”Este curios faptul cã noi, maghiarii, ne amintim mai ales de înfrângerile noastre, dar aceste înfrângeri ar putea chiar sã ne dea forțã sã mergem mai departe.”

La deschiderea oficialã a fost prezent și dr. Zoltán Szőts, directorul Muzeului Völgységi din Bonyhád. Acesta a relatat în detaliu istoria secuilor din Bucovina care în urma Masacrului de la Siculeni s-au refugiat mai întâi în Moldova, iar ulterior în Ungaria. Actualmente descendenți ai secuilor din Bucovina trãiesc în 40 de localitãți din Ungaria în județele Tolna, Baranya și Bács-Kiskun, unde și acum își protejeazã tradițiile.


Expoziția poate fi vizitatã pânã pe 30 martie în Muzeul Secuiesc al Ciucului.