Producţia de miere din Europa în pericol

2014-01-16

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor și-a explicat votul din ședința plenarã a Parlamentului European de miercuri cu privire la modificarea directivei privind producția și comercializarea mierii, exprimându-și îngrijorarea pentru situația producãtorilor de miere din Europa Centralã și de Est.



Acesta a atras atenția colegilor sãi cã piața din Europa este momentan inundatã de miere de calitate inferioarã importatã din China și Statele Unite, provenitã din plante modificate genetic. Eurodeputatul a vorbit și despre drepturile consumatorilor din UE. 
Înregistrarea video poate fi vizualizatã aici: http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodId=1389792027721

"Este foarte important ca în Uniunea Europeanã sã fie stimulatã producția de miere autohtonã. Asta am dorit sã susțin și eu prin votul meu. În țãrile din Europa Centralã și de Est, cum ar fi și România, majoritatea actorilor de pe piațã sunt mici producãtori, însã, datoritã unor programe cu finanțare europeanã, s-a reușit realizarea de cooperãri pentru producerea de miere organicã. Aceste eforturi trebuie continuate.

Totuși, dacã tot suntem obligați sã importãm miere de calitate inferioarã, ar trebui ca cel puțin aceste produse sã fie etichetate în mod corect. Este dreptul cetãțeanului sã fie informat cu privire la produsele consumate. Problema nu este dacã polenul este un ingredient sau o parte componentã a mierii. Ceea ce e important este calitatea mierii și specificarea dacã aceasta provine din plante modificate genetic, pentru cã altfel se pericliteazã producția de miere din Europa."