Bruxelles-ul trebuie sã ia atitudine faţã de proiectul Roşia Montanã!

2013-09-05

Eurodeputaţii maghiari din Partidul Popular European Erik Bánki, László Tőkés şi Csaba Sógor au adresat o scrisoare comisarului european pentru mediu Janez Potocnik, cerându-i sã ia mãsuri ferme pentru interzicerea mineritului pe bazã de cianuri şi împotriva proiectului de lege care propune deschiderea minei de la Roşia Montanã.   



Politicienii au atras atenţia comisarului asupra hotãrârii Parlamentului European din 5 mai 2010 - iniţiatã de László Tőkés şi János Áder – în care  Parlamentul cere Comisiei Europene sã interzicã la nivel unional mineritul pe bazã de cianuri. Autorii scrisorii ş-iau exprimat dezamãgirea faţã de faptul cã Comisia Europeanã nu a luat nicio mãsurã, pânã în ziua de azi, pentru a impune aceastã hotãrâre şi au cerut clarificãri cu privire la cauzele acestui fapt.

Scrisoarea relateazã şi apelul fãcut de Parlamentul European, în care cere guvernelor ţãrilor membre sã nu sprijine proiecte de minerit pe bazã de cianurã cu risc mare asupra sãnãtãţii umane şi mediului înconjurãtor pânã când interdicţia va intra în vigoare. Europarlamentarii au adus la cunoştinţa comisarului cã guvernul României a adoptat sãptãmâna trecutã un proiect de lege care urmeazã sã intre pe agenda parlamentului şi şi-au exprimat îngrijorarea faţã de consecinţele deschiderii unei asemenea exploatãri de aur asupra mediului înconjurãtor. Odatã cu avizarea acestui proiect se poate repeta dezastrul natural de pe Tisa şi 250 de milioane de tone de cianurã s-ar putea scurge, punând în pericol sãnãtatea celor din jur şi bazinul hidrografic din Europa centralã. 

Eurodeputaţii au cerut comisarului sã ia mãsuri ferme pentru ca România sã respecte prevederile hotãrârii Parlamentului European şi sã nu dea undã verde proiectului de minerit de la Roşia Montanã.