Discuţii la Remetea privind oportunitãţile actuale de finanţare şi prioritãţile UE 2020

2013-07-06

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor s-a întâlnit cu liderii şi angajaţii administraţiei locale din Remetea. La evenimentul organizat vineri dupã masã a fost prezent şi deputatul József Moldován şi consultantul în finanţãri al grupului PONT, Tímea Veres-Nagy.



În opinia lui Csaba Sógor  maghiarii din România trebuie sã urmeze cu atenţie mai multe probleme de pe agenda europeanã, una dintre cele mai importante fiind cadrul financiar multianual 2014-2020, care asigurã fonduri Europene pentru mai multe sectoare prioritare din UE, cum ar fi crearea de locuri de muncã, inovarea şi cercetarea, eficienţa energeticã, educaţia şi combaterea sãrãciei şi a excluziunii sociale.

Tímea Nagy-Veres a prezentat actualele oportunitãţi de finanţare. Ea a recomandat administraţiei locale sã aplice pentru finanţare europeanã în vederea construirii de incubatoare de afaceri şi a unor lanţuri de comercializare. Prin axa 5.2 a Programului Operaţional Regional se pot atrage fonduri pentru dezvoltarea obiectivelor turistice şi a patrimoniului natural, iar printr-un un fond al statului german angajaţii administraţiilor locale pot beneficia de training-uri în management şi schimburi de experienţã. Nagy-Veres a vorbit şi despre Programul Europa Pentru Cetãţeni, prin care se finaţeazã programe ale unor localitãţi înfrãţite.   

În legãturã cu cadrul financiar multianual deputatul UDMR József Moldován a amintit cã, deşi fondurile pentru investiţii în infrastructurã se vor diminua, autoritãţile publice din mediul rural pot beneficia în continuare de fonduri pentru dezvoltare ruralã şi pentru investiţii în agriculturã. Deputatul a fost de pãrere cã administraţiile locale ar trebui sã se axeze pe proiecte care creeazã noi locuri de muncã. Csaba Sógor a adãugat cã este la fel de important sã se investeascã în educarea forţei de muncã. Eurodeputatul a susţinut cã investiţiile în întreprinderile mici şi mijlocii şi sprijinirea tinerilor antreprenori sunt cele mai bune investiţii, în special în prisma faptului cã în ultimii ani peste 7 milioane de persoane din Europa Centralã şi de Est au emigrat spre Vest. ”Este decisiv pentru viitorul nostru sã gãsim o soluţie şi sã stopãm aceastã tendinţã” – a spus eurodeputatul.

Csaba Sógor a declarat cã administraţia localã din Remetea a dat un exemplu bun cu numeroasele proiecte cu finanţare Europeanã completate cu succes sau aflate în derulare. Cei prezenţi au fost de acord cã sfera civilã joacã un rol extrem de important în dezvoltarea unei comunitãţi: ”Regiunile din Europa cu o societate civilã puternicã au mai mult succes”– a conchis eurodeputatul.