Despre Europa în schimbare la tabãra Tinerii şi Uniunea Europeanã al CTMR

2013-07-05

Eurodeputaţii UDMR Csaba Sógor şi Iuliu Winkler au ţinut prezentãri pe tema Europei în schimbare la evenimentul organizat vineri în cadrul taberei din Izvorul Mureşului Tinerii şi Uniunea Europeanã a Consiliului Tinerilor Maghiari din România (CTMR). Dezbaterea cu titlul O Europã nouã acum! – Sã o construim împreunã a fost deschisã de senatorul UDMR şi preşedintele Fundaţiei Kós Károly Akadémia, Markó Béla.


În discursul sãu, Csaba Sógor a menţionat faptul cã problemele minoritãţii maghiare din România par mici uneori în comparaţie cu temele de pe agenda Uniunii Europene. Eurodeputatul a prezentat statistici despre imigraţia ilegalã, rata ridicatã a şomajului din rândul tinerilor, abandonul şcolar, numãrul alarmant de mare al copiilor dispãruţi şi îmbãtrânirea Europei. „Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã este un prilej de a integra problemele maghiarilor din România în problema generalã a minoritãţilor naţionale din Europa: prin iniţiativa UDMR MinoritySafePack lansatã recent s-a realizat un parteneriat cu alte şapte comunitãţi naţionale minoritare din Europa în scopul atingerii unor obiective comune”, a spus eurodeputatul UDMR.

În opinia lui Csaba Sógor, pe lângã problemele generale comune nu trebuie sã uitãm nici de nevoile specifice din diferitele regiuni. ”Nu avem nevoie de Statele Unite ale Europei ci de o Europã a regiunilor dominatã de principiul subsidiaritãţii şi în care se respectã drepturile minoritãţilor” – a spus eurodeputatul, amintind şi declaraţia primului ministru finlandez care a fãcut apel pentru o Europã echitabilã şi moderatã.

„Pânã şi analiştii economici sunt de acord cã sistemul economic actual nu este sustenabil. Trebuie sã privim înapoi spre societatea italianã renascentistã, dominatã de reciprocitate, bunãvoinţã, şi cooperare la nivelul comunitãţii. Este nevoie de o economie civilã, bazatã pe principiile utilitãţii şi fericirii. Aristotel spunea cã aceste douã noţiuni sunt legate, prima serveşte binele comun iar a doua se bazeazã pe capitalul comunitar. Acest capital este din ce în ce mai rar în Noua Europã” -  a arãtat Csaba Sógor.

Cu privire la raportul Tavares, acceptat în plenul Parlamentului European din Strasbourg, Csaba Sógor a declarat: „Ca politicieni ai unei minoritãţi trebuie sã vedem şi partea bunã a lucrurilor atât în Bruxelles cât şi în Bucureşti. Recunoaşterea faptului cã criteriile de la Copenhaga trebuie aplicate atât în cazul ţãrilor în curs de aderare cât şi în cazul statelor membre existente înseamnã o evoluţie pozitivã”– a conchis eurodeputatul UDMR.