Locuitorii Gheorgheniului îndemnaţi de cãtre Csaba Sógor la cooperare şi implicare în viaţa comunitãţii

2013-06-23

Eurodeputatul Csaba Sógor a vorbit despre Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã, politica de coeziune a Uniunii Europene şi provocãrile economice şi sociale ale Europei la Gheorgheni sâmbãtã, 22 iunie. La evenimentul iniţiat de organizaţia teritorialã a Uniunii Democrate Maghiare din România, care a avut loc la Galeria Pro Art, au fost prezenţi lideri de organizaţii, pedagogi, oameni ai bisericii, antreprenori şi reprezentanţi ai sferei civile.


Discuţia a fost unul dintr-o serie de astfel de evenimente iniţiate recent de organizaţia teritorialã a UDMR cu scopul de a invita localnicii la cooperare şi la implicare comunitarã. Întâlnirea moderatã de Lehel Bányász, preşedintele organizaţiei, a avut ca subiect principal reorganizarea teritorialã a României. Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor este de pãrere cã reorganizarea teritorialã ţine de compenenţa tãrilor membre, însã în acest proces trebuie luate în considerare şi aspecte culturale şi istorice. Uniunea Europeanã nu se implicã în acest proces, însã în recomandarea Consiliului Europei se menţioneazã clar: în procesele de reorganizare teritorialã proporţia minoritãţilor naţionale nu trebuie sã scadã  - a atras atenţia eurodeputatul.

Legat de Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã Csaba Sógor a declarat: „În aceste zile a fost lansat oficial, la congresul FUEN din Tirolul de Sud iniţiativa comunã a UDMR şi a partenerilor sãi din vestul Europei prin care se intenţioneazã sã se solicite Comisiei Europene elaborarea unui cadru de reglementare pentru protecţia minoritãţilor naţionale.” 



„În Uniunea Europeanã  nu putem ridica o problemã care afecteazã doar maghiarii din România. Iniţiativa cetãţeneascã este gestionatã de un comitet format din şapte membri care fac şi ei parte din diferite minoritãţi naţionale din Europa. Astfel, problemele celor de etnie maghiarã din ţara noastrã pot fi tratate la nivel UE ca probleme europene comune” – a adãugat eurodeputatul. Legat de iniţiativa similarã a Consiliului Naţional al Secuilor Sógor  a susţinut cã sprijinã şi acest demers, având în vedere faptul cã în cele douã documente sunt formulate obiective comune.

Eurodeputatul a susţinut cã a fi parte dintr-o minoritate înseamnã o luptã şi o muncã permanentã, dar aceastã muncã are sens doar dacã eforturile politice sunt completate de cele ale sferei civile. „Trebuie sã ne apãrãm împreunã drepturile şi trebuie sã muncim împreunã pentru a spori numãrul de legi şi prevederi menite sã protejeze minoritãţile naţionale”, a spus eurodeputatul, îndemnându-i pe cei din Gheorgheni la cooperare şi implicare în viaţa comunitãţii, având în vedere cã soluţionarea problemelor locale ţine în primul rând de aceştia. Sógor a mai adãugat şi cã fondurile europene pot fi utilizate cel mai bine acolo unde existã planuri de lungã duratã şi unde administraţia localã, sfera civilã şi antreprenoriatul coopereazã în scopul atingerii obiectivelor.