Csaba Sógor la ceremonia de absolvire a studenţilor Universitãţii Sapientia din Cluj-Napoca

2013-06-09

Ceremonia de absolvire a Universitãţii Sapientia din Cluj-Napoca s-a desfãşurat sâmbãtã, 8 iunie la biserica reformatã de pe strada Mihail Kongãlniceanu.  Eurodeputatul Csaba Sógor a fost prezent la eveniment şi a rãsplãtit pe unul dintre cei mai bun absolvenţi cu o excursie de studii la Bruxelles.



La Facultatea de Ştiinţe şi Arte au absolvit 38 de studenţi, la specializãrile cinematografie, fotografie şi media, relaţii internaţionale şi studii europene şi ştiinţele naturii. La ceremonie a fost prezent rectorul universitãţii, Dr. László Dávid, Dr. Anna Horváth, viceprimarul Clujului, Dr. Márton Tonk, decanul facultãţii şi consulul Péter Csutak, din partea consulului general al Ungariei din Cluj-Napoca, János Magdó. Cu acest prilej Dr. Miklós Ferber din Satele Unite ale Americii, fondatorul unei burse pentru studenţii universitãţii, a primit titlul de profesor de onoare. În acest an bursa Ferber  a fost obţinutã de studenta la specializarea de relaţii internaţionale şi studii europene, Brigitta Német.

Şi Csaba Sógor a rãsplãtit motivaţia studenţilor de la Universitatea Sapientia. Conform deciziei conducerii universitãţii, Xintia Dembroszky, studentã la specializarea ştiinţele naturii este cea care va beneficia de o excursie de trei zile în capitala Europei, în timpul cãreia va avea prilejul de a vedea de aproape cum funcţioneazã Parlamentul European.

În discursul sãu, eurodeputatul a citat din opera lui Apáczai János, Despre importanţa şcolilor: „Este foarte clar, universitãţile sunt bazele bisericii şi ale statului. Ambele vor fi puternice dacã universitãţile sunt puternice şi prospere” – a spus Sógor. Eurodeputatul a mai susţinut cã Universitatea Sapientia joacã un rol important în educarea tinerilor maghiari din Transilvania şi cã absolvenţii acestei instituţii dau dovadã de profesionalism şi de o bunã pregãtire odatã intraţi pe piaţa forţei de muncã. „În decursul anilor am avut mai mulţi stagiari, absolvenţi ai acestei universitãţi, care au dat dovadã de profesionalism” -  a adãugat eurodeputatul.