Csaba Sógor s-a întâlnit cu primarii din judeţul Mureş

2013-06-08

În cadrul întâlnirilor organizate de organizaţia teritorialã UDMR din judeţul Mureş în data de 7 şi 8 iunie la Sângeorgiu de Pãdure şi Târgu-Mureş, respectiv la Târnãveni, eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a purtat discuţii despre oportunitãţile actuale de finanţãri europene şi despre temele de actualitate de la nivelul UE cu primarii şi angajaţii administraţiilor publice din judeţul Mureş.


Întâlnirile au avut loc în prezenţa preşedintelui organizaţiei teritoriale a UDMR Zsombor Brassai şi a specialistului în dezvoltãri de proiecte a grupului PONT, Attila Gáti.

La deschiderea discuţiilor Csaba Sógor a declarat urmãtoarele: În cadrul Uniunii Europene şi noi, maghiarii din Transilvania, trebuie sã începem sã gândim pe termen lung. Acest lucru ar fi în concordanţã cu Strategia UE 2020 a Uniunii Europene, care conţine obiective clare pentru statele membre în domeniul educaţiei, al cercetãrii, al ocupãrii forţei de muncã, al managementului resurselor energetice şi al combaterii  sãrãciei. În opinia eurodeputatului, ţãrile de succes sunt cele cu o ratã mai mare de absorbţie a fondurilor europene. România este codaşã pe aceastã listã: în perioada 2007-2013 a reuşit sã atragã doar 13% din Fondurile Structurale alocate ţãrii noastre.

Ca membru al Comisiei de Ocuparea Forţei de Muncã şi Afaceri Sociale a Parlamentului European Csaba Sógor a mai vorbit despre problemele pieţei forţei de muncã, precizând cã în prezent sunt 25 de milioane de persoane în UE fãrã un loc de muncã. ”Una dintre cele mai importante resurse pe care le avem sunt cu siguranţã resursele umane, tocmai de aceea trebuie sã investim în dezvoltarea acestora”, a subliniat eurodeputatul, adãugând cã societatea civilã trebuie inclusã în procesul de luare a deciziilor.

Din partea grupului PONT Attila Gáti a precizat cã Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane a anunţat oportunitãţi pentru finanţarea a circa 30 de tipuri de proiecte care au ca obiectiv integrarea pe piaţa a forţei de muncã. Beneficiari pot fi şi parteneriatele dintre autoritãţile locale şi organizaţiile nonguvernamentale. Expertul a fost de pãrere cã trebuie exploatate şi oportunitãţile de finanţare oferite prin Fondul Norvegian pentru soluţionarea diferitelor probleme sociale. Aceste apeluri de proiecte au termenul limitã în 29 iulie.

Attila Gáti a precizat cã regula N+3 se aplicã şi în cazul României, astfel Fondurile Structurale alocate ţãrii noastre pot fi folosite pânã în 2016. ”Acest lucru va mãri probabil numãrul cererilor depuse, ceea ce va crea însã şi o problemã, pentru cã din 2014 se vor deschide şi programele noului ciclu multianual. Astfel, ne putem aştepta la o supraîncãrcare a sistemului, care poate duce la decalaje şi întârzieri în procesul de evaluare a proiectelor” – a adãugat specialistul.