Fãrã o conştiinţã civicã şi o societate civilã puternicã nu existã o Europã unitã

2013-05-30

În data de 30 mai Csaba Sógor a susţinut un discurs pe diferite teme europene de actualitate la Braşov. Eurodeputatul UDMR a fost invitatul de joi al unei serii de conferinţe iniţiate de organizaţia teritorialã UDMR Braşov şi Biserica Evanghelicã Luteranã.


Sógor a vorbit despre importanţa Anului European al Cetãţenilor 2013, care are scopul de a conştientiza oamenii cu privire la drepturile lor cetãţeneşti. Eurodeputatul este de pãrere cã acest an reprezintã un bun prilej pentru a vorbi cât mai mult despre aceastã temã, pentru cã ne putem exercita drepturile numai dacã le cunoaştem.  

”Una dintre cele mai mari provocãri ale Uniunii Europene este aceea de a întãri identitatea europeanã, pentru cã aceastã identitate este ceea care ne uneşte în diversitatea culturalã în care trãim. Unul dintre aspectele crizei din Europa este lipsa unei conştiinţe civice Europene”, a spus eurodeputatul, fiind de pãrere cã rezolvarea acestei probleme ţine de educaţie.

Sógor a vorbit şi despre Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã, o oportunitate a cetãţenilor de a cere Comisiei sã prezinte o propunere legislativã. Uniunea Democraticã a Maghiarilor din România doreşte sã profite de aceastã oportunitate şi sã punã pe agenda UE un pachet de propuneri legislative pentru protejarea drepturilorşşş minoritãţilor. UDMR a dezvoltat un pachet numit Minority SafePack, care conţine o serie de propuneri de mãsuri legate de dreptul de a vorbi în limba maternã, educaţia în limba maternã, protejarea diversitãţii culturale, combaterea discriminãrii şi de mass-media audiovizualã şi conţinutul digital.  În privinţa ultimului domeniu, publicul din Braşov şi-a exprimat îngrijorarea în legãturã cu politica posturilor TV comerciale din zonã de a include doar puţine emisiuni în limba maghiarã, aceste emisiuni fiind extrem de importante pentru conservarea şi consolidarea identitãţii etnice a maghiarilor din diasporã. Csaba Sógor a subliniat cã pachetul de propuneri legislative al UDMR are scopul de a rezolva tocmai astfel de probleme la nivelul UE.  

”Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã oferã cetãţenilor posibilitatea de a stabili agenda instituţiilor Uniunii. Eu îmi doresc o Europã cu o societate civilã puternicã, care completeazã activitatea politicã, unde cetãţenii au şansa de a se pronunţa cu privire la subiectele de fiecare zi mai mult decât odatã la cinci ani cu ocazia alegerilor” – a încheiat Csaba Sógor.

Galerie Foto