Condiţiile sãnãtoase de locuit reprezintã un drept fundamental al omului şi un important factor de sãnãtate

2013-04-23

Comisia pentru ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale a Parlamentului European a votat marţi, 23 aprilie raportul de iniţiativã proprie a eurodeputatei franceze din grupul verzilor, Karima DELLÍ, intitulat Locuinţe sociale în Uniunea Europeanã.


Raportorul din umbrã din partea Partidului Popular European, eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, a felicitat iniţiatoarea pentru lucrãrile pregãtitoare ale raportului şi dezbaterile organizate pe aceastã temã, care au oferit informaţii detaliate celor interesaţi.

În diferitele state membre ale UE existã diferenţe uriaşe în privinţa locuinţelor sociale. Din acest motiv eurodeputaţii au dezbãtut şi ideea dezvoltãrii locuinţelor sociale din Fonduri Structurale şi sprijiniraea ţãrilor cu cele mai mari deficienţe.

Csaba Sógor a subliniat cã raportul a fost elaborat pentru a rãspunde unui neajuns, abordând o problemã acutã pe timpul crizei economice. Datoritã problemelor financiare grave, oamenii au acces tot mai greu la locuinţele sociale, deşi condiţiile sãnãtoase de locuit reprezintã o condiţie fundamentalã pentru o viaţã sãnãtoasã.  ”Statisticile aratã cã în lume 100.000 de oameni mor anual datoritã condiţiilor inadecvate de locuit, iar 55-60% din bugetele gospodãriilor sunt cheltuite pe întreţinere, cu toate cã acest procent ar trebui sã se situeze undeva pe la 30%. Conform indexului nivelului de trai, speranţa de viaţã depinde nu doar de nivelul de şcolarizare, aceasta fiind influenţatã între altele şi de dimensiunea spaţiului de locuit. Deşi confortul termic poate fi considerat un factor de bazã al sãnãtãţii şi un drept fundamental, din ce în ce mai multe persoane nu beneficiazã de acesta” – a arãtat eurodeputatul.  

Sógor a propus mai multe amendamente la raport referitoare la problemele din domeniu ale tinerilor şi bãtrânilor şi ale persoanelor cu dezabilitãţi, şi la aspectele intergeneraţionale ale crizei locuinţelor sociale. Raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale va ajunge pe agenda plenului Parlamentului European în iulie ac.