Sã ne potrivim interesele, dar sã nu ne pierdem valorile

2010-01-22

Pe baza deciziei Consiliului European din iunie 2009, sarcina dezvoltãrii strategiei europene pentru regiunea Dunãrii este atribuitã Comisiei Europene. Obiectivul Strategiei Regiunii Dunãrea este - pe modelul programului macro-regional baltic - asigurarea dezvoltãrii sustenabile a regiunilor de pe malul Dunãrii prin intensificarea coeziunii teritoriale, enonomice şi sociale.


Planul va fi finalizat cel mai probabil pânã la sfârşitul anulul 2010, iar realizarea sa este o prioritate a preşedinţiei maghiare în 2011.

Plenul Parlamentului European (PE) a aprobat o rezoluţie în tema strategiei europeanã pentru regiunea Dunãrii, textul propune ca, „în urma unor consultãri cu pãrţile interesate de la nivel local şi regional, la fiecare doi ani sã fie organizat un summit UE-regiunea danubianã”. Votul a fost precedat de o dezbatere animatã, unde deputatul UDMR Sógor Csaba a detaliat rolul Dunãrii în istoriei Europei Centrale şi de Est.

- În cunoştinţa precedentelor istorice în regiunea Dunãrii, accentuez responsabilitatea noastrã în dezbaterea de azi, pentru cã problema asta este mult mai complexã decât strategia balticã – declarat eurodeputatul transilvãnean. În regiunea noastrã nu toate statele de pe malul Dunãrii sunt membre al Uniunii Europene, unele ţãri au rãvãşite de rãzboaie, unele ţãri au fost în blocul socialist, şi interesele în legãturã cu Dunãrea sunt foarte adverse. În regiune sunt diferite premise economico-sociale. În strategia balticã au fost ţãri cu interese comune, cu o culturã de negociere tradiţionalã – a detaliat Sógor Csaba.

Deputatul UDMR este convins cã gãsirea consensul în problematica strategiei Dunãrii va fi mult mai greu decât în strategia similarã balticã. Însã şi el crede, cã pacea şi bunãstarea creatã de cãtre UE sunt garanţiile rezolvãrii problemelor regiunei Dunãrea.

- În opinia mea este mult mai greu negocierea şi gãsirea compromisului într-o temã pe care atinge numai câteva ţãri membre. În cadrul celor 27 de ţãri presiunea este mult mai mare. Noi trebuie sã identificãm soluţiile în privinţa navigabilitãţii Dunãrii, diferenţelor economice, tensiunilor sociale ale regiunii, dar fãrã sã riscãm sãnãtatea noastrã, mediul şi rezervele de apã. Sã ne amintim istoria noastrã: regiunea s-a dezvoltat atunci, când ţãrile şi-au potrivit interesele, dar nu au uitat de propriile valori – a declarat Sógor Csaba.