Comemorarea a 135 de ani de la naşterea poetului Endre Ady

2012-11-17

Cel de-al XXIII-lea pelerinaj de la Mecenţiu (satul natal al poetului Endre Ady) din acest an a fost organizat în data de 17 noiembrie cu participarea mai multor reprezentanţi de seamã a vieţii culturale, politice şi religioase maghiare din Bazinul Carpatic. Între alţii, la eveniment a participat şi Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi Csaba Sógor, deputat UDMR în parlamentul European, care anterior pelerinajului a luat parte şi la competiţia Ady din Tãşnad.



Competiţia „Vreau sã vedeţi limpede” care omagiazã poetul a fost organizat în data de 16 noiembrie la Colegiul Tehnic din Tãşnad. Ca membri ai juriului, la concurs a participat şi D. István Erdei, candidat din partea UDMR Satu Mare pentru camera deputaţilor şi Csaba Pataki, preşedintele organizaţiei judeţene a Uniunii şi candidat pentru Senat.

În acest an concursul, la care tinerii şi publicul au putut sã se bucure şi de frumuseţea poeziilor lui Ady, s-a centrat pe tema anilor de tinereţe ai poetului.

„În pauza din munca noastrã de zi cu zi, şi noi ne bucurãm sã putem fi acolo unde şi poetul a stat de mai multe ori ” – şi-a deschis cuvântarea Csaba Sógor. Citându-l pe scriitorul Antal Szerb, europarlamentarul a spus: „Endre Ady este un poet care ne vorbeşte pe limba poporului rãzvrãtit şi în exil între Est şi Vest şi a predicatorilor protestanţi din secolul XVI şi care a putut sã rãmânã credibil pentru cã viaţa şi destinul sãu s-au contopit cu viaţa şi destinul Ungariei istorice. Din  acest motiv îl iubim noi pe Ady, pentru cã poeziile sale ne fac şi pe noi sã reflectãm asupra vieţii noastre”, a spus politicianul din Transilvania.

Cu ocazia comemorãrii a 135 de ani de la naşterea lui Endre Ady, figurã de rebel al literaturii şi presei maghiare, deja tradiţionalul pelerinaj de la Mecenţiu a fost organizat din nou. Comemorarea a început în biserica reformatã din sat, cu slujbele ţinute de István Csűry, episcopul Eparhiei din Regiunea Bucea şi Lajos Kordély, vicarul diocezei romano-catolice Szeged-Csanád. Dupã slujbã la curtea casei natale a poetului a avut loc o comemorare festivã. 

La eveniment istoricul Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare a declarat cã muzeul va fi restaurat prin sprijin UE. Aici vor fi organizate şi expoziţii. De asemenea, se are în vedere şi realizarea unei parcãri care sã poatã gãzdui şi autocare.

Legat de lucrãrile care sunt avute în vedere, Csaba Sógor a declarat: „Nu trebuie sã lãsãm casa Ady în paraginã, aceasta face parte din patrimoniul maghiarimii din Transilvania.” Europarlamentarul a salutat gãsirea soluţiei pentru salvarea muzeului şi regândirea expoziţiei despre viaţa poetului.