Sógor: Din principiile europene ale solidaritãţii, subsidiaritãţii şi responsabilitãţii am reuşit sã preluãm mai puţin decât am reuşit sã absorbim fonduri europene

2012-11-23

„În ultimii 20 de ani problema cea mai mare din România a fost centralizarea excesivã. Trebuie sã creãm posibilitatea ca din ce în ce mai multe decizii sã fie luate la nivel regional şi local, pentru cã sistemul centralizat de luare a deciziilor este ineficace în viaţa comunitãţilor”, a spus Sógor, deputatul UDMR din Parlamentul European la evenimentul intitulat Regionalizarea României – De ce? organizat de cãtre Academia de Advocacy în data de 23 noiembrie la Timişoara. Eurodeputatul a participat la veniment la invitaţia UDMR din judeţul Timiş.



În discursul sãu europarlamentarul a atins probleme ca necesitatea regionalizãrii României şi a descentralizãrii instituţiilor centrale şi importanţa-cheie a reorganizãrii administrative pe liniile regiunilor istorice. 

În România existã regiuni istorice ca Banatul, Oltenia, Transilvania, regiuni cu o încãrcãturã culturalã puternicã care ar putea sã formeze bazele reorganizãrii statului. Din acest motiv nu avem nevoie de crearea unor regiuni artificiale, trebuie doar sã admitem cã acestea formeazã ţesutul natural al societãţii româneşti şi cã aceastã distribuţie este cea care funcţioneazã în mintea oamenilor, nu sistemul actual al regiunilor de dezvoltare. Aceste regiuni ar trebui împãrţite în unitãţi mai mici pentru ca planificarea regionalã sã fie mai eficientã”, a spus Sógor. În opinia deputatului din ce în ce mai multe probleme trebuie luate la nivel regional pentru ca în viitor sã se poatã evita situaţiile ca cea care s-a ivit pe parcursul reorganizãrii sistemului de sãnãtate, când în mai multe localitãţi interesele regionale nu au fost luate în considerare, ceea ce a fost sursa mai multor conflicte. „Autoritãţile alese de comunitãţile locale sunt cele care cunosc cel mai bine interesele regiunii şi modul cel mai eficient al distribuţiei resurselor. În acelaşi timp, unele regiuni pot asigura un avânt pentru întreaga ţarã, fie prin planificare economicã, fie prin decizii privind politica socialã”, a subliniat europarlamentarul.

„În Uniunea Europeanã în primul rând are loc o crizã moralã, nu economicã, în timp ce în România se simte un puternic deficit al valorilor Uniunii Europene. Din principiile europene ale solidaritãţii, subsidiaritãţii şi responsabilitãţii am reuşit sã preluãm mai puţin decât am reuşit sã absorbim fonduri europene. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate în acest plan”, a concluzionat deputatul.

La eveniment au mai ţinut prezentãri Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi István Csutak, expert în politici regionale.