Sã înscriem data de 9 decembrie în istoria noastrã ca ziua solidaritãţii!

2012-12-07

Caravana Valori transilvãnene organizat de cãtre Uniunea Democratã Maghiarã din România a ajuns la ultima ei staţie. La Câmpia Turzii, pe scena Casei de Culturã a urcat grupul de dansuri populare Fekete-Piros din Sic, corul Árvalányhaj din Viişoara, cântãreţul Zoltán Szabó, umoristul Levente Zsók şi trupa de artişti ai Operei  Maghiare din Cluj Napoca.



Înaintea programului cultural publicul a fost salutat de cãtre preşedintele UDMR din Câmpia Turzii şi Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

„Campania nu s-a terminat încã; sâmbãtã şi duminicã mai avem posibilitatea sã îndemnãm familiile şi prietenii noştri sã voteze. Alegerile din 9 decembrie au o mizã uriaşã. Suntem în pericol pentru cã duminicã ne aşteptãm la o participare ridicatã la alegeri, întrebarea este dacã prezenţa maghiarilor va fi suficientã şi ea. În viaţa fiecãrui om şi a fiecãrei familii existã puncte de cotiturã care definesc viitorul. În viaţa comunitãţii maghiare din Transilvania alegerile de duminicã reprezintã un astfel punct de cotiturã”, a subliniat Hunor Kelemen în discursul sãu.

Preşedintele UDMR a mai expus: „în urmãtorii patru ani în Parlament se va decide asupra modificãrii Constituţiei, drepturilor de proprietate şi redesenãrii regiunilor de dezvoltare. Numai şi din aceste trei motive şi noi trebuie sã fim prezenţi la aceste decizii. În decursul a douãzeci şi trei de ani am avut rezultate pe care nimeni nu le poate contesta şi am avut şi eşecuri atunci când la cele şapte procente ale noastre nu am putut sã adãugãm cele patruzeci şi trei lipsã. Eu cred cã noi putem sã remediem greşelile noastre şi cã putem sã mai adãugãm la realizãri”.

Europarlamentarul Csaba Sógor a fost şi el oaspetele evenimentului de la Câmpia Turzii. „Îmi amintesc cã atunci când în copilãria mea am trãit în acest oraş cu pãrinţii mei, ei au lucrat şi au îngrijit grãdina lor de zarzavaturi ca şi cum grãdina ar fi rãmas tot timpul al nostru. Totuşi, de atunci au dispãrut multe grãdini nu doar grãdina noastrã. Noi, maghiarii din Transilvania avem aceeaşi sarcinã: sã plantãm, sã stropim şi sã clãdim continuu, şi în fiecare patru ani sã mergem sã votãm pentru ca prezenţa noastrã în Parlament sã fie asiguratã. Unde este UDMR acolo existã continuitate, încredere, onoare şi viaţã. Trebuie sã plantãm şi sã clãdim din nou ce alţii vor sã distrugã”, a spus Sógor.

Candidatul pentru Senat din circumscripţie, Zoltán Lőrinczi a reamintit celor prezenţi: „Vara asta ar fi depins de 144 de voturi sã avem nu doar cinci, ci şase consilieri în Consiliul Judeţean Cluj, am mai fi avut nevoie de încã 3 voturi ca Baciu sã aibã un primar maghiar iar în 2008 am mai fi avut nevoie de încã 140 de voturi pentru ca Clujul sã aibã un senator maghiar. Fiecare vot conteazã! Sã aveţi în vedere acest lucru şi sã mergţi la vot Duminicã!”

Csilla Hegedüs, candidatul pentru Camera Deputaţilor din circumscripţia vãii Arieşului a subliniat: „De 12 ani conduc lucrãrile de renovare a castelului Bánffy de la Bonţida, ştiu şi vreau sã clãdesc. Partidele româneşti nu au formulat niciun mesaj pentru maghiari. Eu cred cã interesele maghiarilor pot fi reprezentate doar de maghiari. Obiectivul meu este ca copii noştri sã poatã învãţa în şcoli maghiare, tinerii sã poatã lucra în ţarã iar bãtrânii sã-şi potã trãi zilele în linişte. Pentru asta avem nevoie ca Duminicã sã ne oferiţi încrederea dumneavoastrã ca sã putem lucra pentru dumneavoastrã şi împreunã cu dumneavoastrã. Mereu împreunã.”

Galerie Foto