Conferinţã de presã a lui Csaba Sógor despre regionalizare la Timişoara

2012-11-23

Necesitatea reorganizãrii administrative a României a fost dezbãtutã de Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR, Ferenc Halász, preşedintele UDMR Timişoara şi Zsolt Molnár candidat pentru camera Deputaţilor în circumscripţia nr. 2 din Timişoara în cadrul conferinţei de presã ţinutã la Timişoara în data de 23 noiembrie.



 „În 2013 una dintre prioritãţile noastre de bazã trebuie sã fie reorganizarea regiunilor ţãrii, astfel încât în perioada urmãtoare în cadrul unui sistem administrativ eficient România sã creascã absorpţia fondurilor puse la dispoziţia ţãrii de cãtre UE. De aceea, unitãţile teritoriale administrative trebuie sã fie nişte regiuni funcţionale cu roluri delegate în mod clar”, a detaliat Sógor prioritãţile legate de reorganizarea regiunilor.

 Eurodeputatul a mai amintit cã România a reuşit sã utilizeze doar 10% din fondurile UE destinate României, mai multe programe operaţionale fiind suspendate din cauza unor neregularitãţi. Eurodeputatul considerã cã cauzele suspendãrilor şi a ratei scãzute de absorpţie sunt legate de instituţiile naţionale centralizate şi de lipsa descentralizãrii. „Uniunea Europeanã nu se va amesteca în procesul de împãrţire a regiunilor, însã se aşteaptã ca Româniea sã defineascã unitãţi teritoriale fincţionale care sã faciliteze funcţionarea cadrului de sprijin european”, a spus Sógor.

Tot legat de ideile de reorganizare a regiunilor, Ferenc Halász, preşedintele UDMR Timişoara şi candidat pentru camera Deputaţilor a declarat cã problematica autonomiei Banatului este din nou de actualitate. În proiectul de regionalizare realizat de cãtre UDMR, judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin formeazã o regiune. „Reorganizarea trebuie fãcutã în baza regiunilor istorice şi trebuie sã asigurãm un nivel mai înalt de autonomie bãnãţenilor”, a subliniat preşedintele judeţean al UDMR, dupã care a reamintit celor prezenţi cã UDMR a fost primul care a depus un proiect de reorganizare a regiunilor însã actuala conducere a ţãrii nu a considerat  dezbaterea acestuia o prioritate.

Vorbind despre importanţa participãrii la alegeri, Zsolt Molnár, candidat UDMR pentru Camera deputaţilor în circumscripţia nr. 2 din Timişoara a accentuat urmãtoarele: „În 2013, deputaţii aleşi pe 9 decembrie vor trebui sã ia nişte decizii importante, maghiarii din Banat având posibilitatea ca în acest an sã trimitã în Parlament un deputat din judeţul Timiş, astfel încât sã fie reprezentaţi acolo unde se vor lua deciziile cheie privind viitorul nostru.”