2014, Anul Internaţional al Familiei

2012-12-07

Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR în data de 6 decembrie a fost primul care şi-a dat semnãtura la declaraţia Federaţiei Internaţionale pentru Dezvoltarea Familiilor (International Federation for Family Development - IFED) privind anul 2014.



Obiectivul documentului este de a saluta cea de a 20-a aniversare a Anului Internaţional al Familiei iniţiat de cãtre Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Formularea acestuia a fost precedatã de intense lucrãri pregãtitoare. În data de 5 iunie 2012, reprezentanţi din partea Parlamentului European, al Comisiei Europene şi al Organizaţiei pentru Cooperare Economicã şi Dezvoltare (OECD) au stabilit principalelele direcţii ale strategiei politicii de familie pentru anul 2014. Ulterior, în baza direcţiilor trasate, 26 experţi invitaţi din 15 state membre au dezbãtut acţiunile planificate pentru aniversarea din 2014 şi au prezentat bune practici din unele state membre.

IFED este o reţea federativã de organizaţii civile non-profit independente, a cãrei activitãţi servesc viaţa de familie şi instituţia familiei şi care deţine statut de observator în cadrul ONU. Declaraţia formulatã sub egida acesteia subliniazã în spiritul art. 16 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului dreptul de a întemeia o familie şi stabileşte cã familia reprezintã fundaţia indispensabilã a societãţii, jucând un rol definitoriu în dezvoltarea socialã. În primul rând, familia este cea responsabilã pentru educaţia, protecţia şi socializarea copiilor, pentru transmiterea valorilor sociale şi pentru acordarea de sprijin material şi imaterial pentru toate generaţiile de membri ale acesteia.

Documentul, al cãrui text va putea fi citit şi online în curând, îndeamnã statele membre sã întãreascã aspectele legate de familie la toate nivelurile de luare a deciziilor, sã ia în considerare condiţiile sociale şi economice cu impact asupra familiilor şi sã faciliteze mãsurile de sprijin pentru familii a cãror obiectiv este asigurarea unui mediu de viaţã sustenabil, accesibil şi de calitate, recunoscând rolul familiei în asigurarea coeziunii sociale şi facilitarea dezvoltãrii economice. Semnatarii cer statelor membre sã recunoascã şi sã evidenţieze importanţa echilibrului muncã-familie în economie şi în societate, sã dezvolte şi sã asigure un sistem de drepturi la concediu de familie comprehensiv, bine finanţat şi flexibil pe parcursul „vieţii” familiei şi în perioadele de tranziţie.

Documentul cere asigurarea unui dialog şi parteneriat continuu între decidenţii sociali şi pãrţile interesate. “În perioada actualã de crizã un obiectiv comun esenţial este ca statele membre sã nu doar recunoascã dreptul la sprijin pentru familii ci sã şi ajute cu cât mai multe mãsuri concrete familiile monoparentale, familiile mici şi mari şi ocuparea pãrinţilor. Sã punem capãt transmiterii sãrãciei între generaţii şi sã reducem nivelul sãrãciei şi al foamei. Este obligatoriu ca aceste persoane sã poatã trãi o viaţã demnã şi ca situaţia copiilor şi familiilor sã se îmbunãtãţeascã”, a declarat Csaba Sógor.