Este programul Erasmus în pericol?

2012-10-26

Ca urmare a declaraţiei Consiliului Uniunii Europene şi a Comisiei Europene, în cadrul şedinţei plenare de la Strasbourg europarlamentarii au dezbãtut sub titlul Este programul Erasmus în pericol? problema programului educaţional.


Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, care considerã tradiţia de sute de ani a tinerilor maghiari din Transilvania de a studia în strãinãtate ca fiind un element al patrimoniului cultural al al comunitãţii maghiare, şi-a exprimat punctul de vedere în scris:

“Dificultãţile economice ale statelor membre sunt binecunoscute, totuşi consider cã este inadecvat ca programul Erasmus sau fondurile de coeziune destinate regiunilor mai puţin dezvoltate sã fie periclitate din cauza problemelor financiare. Programul Erasmus este o piatrã de hotar al succesului UE care necesitã o suplimentare de buget de 90 de milioane de Euro pentru a continua. Programul înseamnã foarte mult - deschidere şi câştigarea de experienţe unice – pentru participanţi. Identificarea acestei sume în bugetul comun este justificat şi prin faptul cã vorbim despre unul din proiectele prin care beneficiile UE devin tangibile şi prin care cetãţenii pot simţi utilitatea Uniunii. Erasmus înseamnã, de fapt, punerea în practicã a valorilor europene, la fel ca şi moneda Euro, spaţiul Schengen sau libera circulaţie.

Este interesant de vãzut cã pe lângã problemele legate de Euro, unele state membre vorbesc despre reforma spaţiului Schengen şi înãsprirea condiţiilor legate de libera circulaţie, într-un moment în care finanţarea programului Erasmus este în pericol. Sã fim sinceri: aceastã sumã este infimã pe lângã bugetul comun sau ajutoarele legate de criza datoriilor de stat. Este inacceptabil ca unul dintre cele mai de succes şi populare programe, care se leagã direct de UE, sã fie ameninţat de restricţii. Acest lucru poate duce la îngrãdirea perspectivelor profesionale ale generaţiilor viitoare şi întãrirea euroscepticismului în rândul tinerilor.”