Csaba Sógor a vorbit din nou despre situaţia de la UMF Târgu Mureş în plenul PE

2012-05-10

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a atras atenţia colegilor sãi asupra situaţiei create în cazul Universitãţii de Medicinã şi Farmaceuticã Tîrgu Mureş în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European din 9 mai.


Deputatul considerã cã este o tendinţã periculoasã faptul cã noul guvern din România nu recunoaşte existenţa minoritãţii maghiare din Transilvania sau dezideratele sale legitime: asigurarea dreptului stabilit prin lege la educaţie în limba maternã. El considerã cã atacurile la adresa comunitãţii maghiare au rolul de a distrage atenţia populaţiei majoritare: în loc sã sã facã paşi pentru soluţionarea efectelor crizei economice, noul guvern încearcã sã alimenteze fricile populaţiei majoritare, care şi ea suferã efectele acesteia. Csaba Sógor a declarat cã aceste mãsuri amintesc mai degrabã de arsenalul unui partid de extremã dreapta, nu de cel al unor partide socialiste şi liberale aflate la guvernare şi care se prezintã ca pãrţi ale stângii, respectiv dreptei europene.

Discursul deputatului:

„Domnule Preşedinte,

În România a avut loc o schimbare de guvern. Adoptarea moţiunii de cenzurã iniţiate de partidele din opoziţie a oferit posibilitatea unui politician social-democrat sã formeze noul guvern. Principalul motiv al moţiunii a fost înfiinţarea absolut legitimã a facultãţii în limba maghiarã de la UMF Târgu Mureş, se poate spune aşadar cã guvernul de centru-dreapta a picat din motivul cã a dorit sã asigure un drept legitim al unei minoritãţi naţionale.

Programul noului guvern nu conţine niciun cuvânt despre minoritatea maghiarã, fapt nemaiîntâlnit de la revoluţie încoace. Se pare cã guvernul României nu vrea nici mãcar sã recunoascã existenţa comunitãţii noastre de 1,5 milioane de persoane. Aceste tendinţe aratã într-o direcţie greşitã în condiţiile în care toatã populaţia resimte puternic efectele negative ale crizei economice.

Atenţionez elita politicã din România, şi în mod special liderii partidelor de la putere, ca în aceastã perioadã de crizã sã nu încerce sã distragã atenţia populaţiei de la problemele reale ale ţãrii print atacuri la minoritatea maghiarã!”