Revoluţia din 1848, comemoratã la Odorheiu Secuiesc printr-o conferinţã de istoria ştiinţei

2012-03-16

Pentru a comemora revoluţia şi rãzboiul de independenţã din 1848-1849, anul acesta Primãria Odorheiu Secuiesc a organizat o serie de evenimente pe parcursul a trei zile. Pe lângã comemorarea oficialã din Piaţa Márton Áron, localnicii au avut ocazia sã participe la mai multe evenimente culturale şi tradiţionale, respectiv la o conferinţã ştiinţificã de douã zile.


Conferinţa de istoria ştiinţei intitulatã Ştiinţa în Þinutul Secuiesc – Oameni de Ştiinţã Secui a cuprins prezentãri din 13 domenii ştiinţifice. Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a participat la conferinţã în ziua de vineri.
Seria de prezentãri, organizatã sub patronajul fostului preşedinte al Academiei Ştiinţifice Maghiare, Dr. Szilveszter Vizi, a început în dupã-amiaza zilei de 15 martie şi a luat sfârşit în seara zilei de 16. În prima zi Dr. Gusztáv Hermann a fãcut o prezentare cu titlul Omul de ştiinţã – În Þinutul Secuiesc şi în afara acestuia, iar istoricul Dr. Ákos Egyed a vorbit despre pionierii istoriografiei secuilor.
Cea de-a doua zi a conferinţei a avut în program nume ca arheologul András Sófalvi, academicienii dr. Ferenc Pozsony, dr. Zoltán Gábos, dr. Mihály Péter şi dr. József Kolumbán, respectiv profesorii universitari dr. Emese Egyed, dr. László Dávid şi dr. Emese Fazakas. Participanţii au avut ocazia sã asculte prezentãri despre medici, farmacişti, matematicieni, fizicieni şi oameni de ştiinţã renumiţi, respectiv membri marcanţi ai agriculturii din Þinutul Secuiesc.
Legat de evenimentele din 1848, europarlamentarul maghiar din Transilvania, Csaba Sógor a declarat cã trebuie sã ne amintim şi de faptul cã generalii secui ai revoluţiei, ca Áron Gábor, András Tuzson sau Sándor Gál au obţinut victorii în parte pentru cã, pe lângã eroismul lor, aceştia au beneficiat şi de cunoştinţe aprofundate dobândite la academii militare.
„Evenimentele din martie 1848 pot avea şi un alt mesaj pentru oamenii de azi: dezvoltarea şi progresul real nu depind exclusiv de potenţialul economic sau mãrimea populaţiei, toate acestea sunt în zadar dacã lipsesc oamenii educaţi. M-a bucurat sã aud azi cât de mulţi oameni de ştiinţã trãiesc şi lucreazã în Þinutul Secuiesc, pentru cã puterea acestei regiuni se bazazeazã atât pe pãstrarea valorilor istorice, cât şi pe potenţialul nostru de a progresa pe drumul dezvoltãrii. Acest lucru se poate realiza cel mai sigur prin ştiinţã” – a declarat Csaba Sógor.