Biserica lutheranã din Baciu are 200 de ani

2011-07-24

Comunitatea lutheranã din Baciu, judeţul Braşov, a comemorat 200 de ani de la construirea bisericii printr-un eveniment de douã zile, organizat ]n perioada 23-24 iulie. La acest eveniment au participat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, vice-secretarul de stat al guvernului Ungariei responsabil pentru politica naţionalã, Zsuzsanna Répás, vicepreşedintele KDNP, deputatul Ferenc Kalmár şi Attila Markó, conducãtorul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.



Evenimentul de duminicã a debutat cu o ceremonie religioasã în prezenţa a mai multor personalitãţi religioase. Predica a fost oferitã de episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, iar serviciul liturgic de cãtre vice-episcopul József Zelenák şi preoţii István Barcsa şi Jenő Domokos.  În discursul sãu, episcopul a declarat: construirea bisericii a început acum 200 de ani, dar nu s-a terminat, deoarece fiecare generaţie trebuie sã adauge ceva, nu din obligaţie, ci din credinţã. „Dacã trecem prin satele din împrejurimi, putem vedea cã dispar casele specifice ale ceangãilor, elementele lor tradiţionale, însã atât timp cât va exista aceastã bisericã, vom exista şi noi. Acest spaţiu liturgic ne influenţeazã conştiinţa şi determinã solidaritate” – a afirmat Domnia sa.

Secretarul de stat Zsuzsanna Répás a declarat în discursul adresat participanţilor cã biserica este locul, care formeazã o comunitate, iar doar prin comunitãţi se poate menţine unitatea. „De mai mult de un an se poate vedea o schimbare de direcţie în politica naţionalã a Ungariei, de atunci toţi maghiarii sunt membrii naţiunii” – a declarat ea. În momentele urmãtoare deputatul Ferenc Kalmár, vicepreşedintele KDNP a reasigurat credincioşii din Baciu cu privire la susţineriea de cãtre Ungaria şi de cãtre partidul creştin-democrat.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre importanţa comunitãţilor mici. Europarlamentarul maghiar din Transilvania a declarat cã nici ceangãii, nici secuii nu au o istorie foarte clarã, însã un lucru este bine cunoscut: populaţia de lângã hotare a fost capabilã de lucruri mãreţe chiar şi în condiţii de minoritate numericã.

„Comunitãţile mici au o responsabilitate mai mare. Trebuie sã fim deschişi cãtrecomunitatea  numeric majoritarã, pentru cã putem sã le arãtãm un exemplu în termeni de muncã, solidaritate, persistenţã. Comunitãţile minoritare sunt cele, care cunosc cel mai bine efectele negative ale dezbinãrii” – a explicat europarlamentarul, care a conchis prin a spune cã astãzi toţi conducãtorii responsabili vãd cã viitorul Europei stã în familii şi în comunitãţile mici.

La comemorarea a 200 de ani de la construirea bisericii din Baciu a participat şi Attila Markó, conducãtorul DRI, originar din localitate.

Dupã ceremonia religioasã, comunitatea lutheranã din Baciu a inaugurat o plachetã şi o placã comemorativã, care comemoreazã foştii preoţi, respectiv eroii localitãţii cãzuţi în cele douã rãzboaie mondiale.

Galerie Foto