„Putem sã ne inspirãm din rezistenţa strãmoşilor noştri” – Csaba Sógor a vizitat satul natal al tatãlui sãu

2011-10-23

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a fost oaspetele celei de a patra ediţii a Festivalului Recoltei din Dobra. La data de 22 octombrie satul a devenit din nou loc de întâlnire a localnicilor şi a celor plecaţi din localitate.



Conform tradiţiei, în localitatea din judeţul Satu Mare s-a organizat şi anul acesta celebrarea recoltei. Evenimentul s-a desfãşurat sub patronajul europarlamentarului Csaba Sógor. Pe parcursul dimineţii s-a predat şcoala din localitate, care are acum statut independent. A urmat o ceremonie religioasã celebratã de Sándor Nagy, decanul Eparhiei Reformate din Carei. În continuare preotul reformat local Szabolcs Kurta-Tőtös a prezentat monografia recent apãrutã despre Dobra, al cãrei cuvânt înainte a fost scris de cãtre europarlamentarul maghiar din Transilvania. În discursul sãu, preotul din Dobra a spus cã volumul intitulat Amintiri şi experienţe vorbeşte despre cei din Dobra şi despre strãmoşii lor, iar cartea conţine multe documente istorice despre sat, respectiv memorii şi fotografii ale localnicilor.


În introducerea sa din monografie europarlamentarul Csaba Sógor îşi reaminteşte de copilãria sa, despre vacanţele petrecute la Dobra: “Acesta este satul, unde am petrecut prima mea vacanţã fãrã pãrinţi sau fraţi, unde am avut ocazia sã mãnânc gem rãmas din vremea dinaintea colectivizãrii şi unde eu şi tatãl meu am dormit în serile de noiembrie într-o camerã neîncãlzitã ca şi cadeţii militari: fãrã mişcare, într-o poziţie de drepţi orizontalã, nu cumva sã ne iasã mâinile sau nasul de sub plapumã”.


În discursul sãu festiv, deputatul a citat din Biblie, versul 7 din partea 13 a scrisorii cãtre evrei şi a spus cã ne putem orienta în labirintul zilelor de azi doar dacã ne inspirãm din rezistenţa şi credinţa strãmoşilor noştri.
- Acest sat a avut grãdinã zoologicã şi fabricã de prelucrare a fructelor, iar cei întorşi din taberele de muncã de la Canalul Dunãrii au construit un dig ce a protejat satul de inundaţiile de primãvarã şi au apãrat satul chiar împotriva autoritãţilor statului. Acum, când peste tot se închid şcoli, noi predãm nou şcoalã a satului. Sper, ca şi cei ce vor veni dupã noi vor avea ce sã adune despre noi şi cã putem sã devenim un exemplu pentru ei – a declarat Sógor.


La sfârşitul evenimentului oaspeţii au depus coroane de flori la statuia pãsãrii turul, ridicatã în urmã cu patru ani în grãdina bisericii. A urmat programul cultural oferit de tineretul satului şi petrecerea tradiţionalã, al cãrei profit va fi donat bisericii în vederea construirii unei capele.

Galerie Foto