Incluziunea socialã a grupurilor vulnerabile este de interes strategic

2011-10-02

Femeile, persoanele cu dizabilitãţi şi vârstnicii sunt grupul ţintã al proiectului CENTRUM finanţat prin fonduri europene şi desfãşurat în trei regiuni de dezvoltare. Conferinţa tematicã a proiectului s-a desfãşurat la data de 30 septembrie în sala diaconicã a Episcopiei Evanghelicã-Luteranã din Cluj.



Proiectul CENTRUM este organizat de cãtra Asociaţia Novum din Braşov şi are ca partener local pe Asociaţia Copacul Vieţii. Conferinţa (IN)EGALITATE DE ŞANSE a oferit ocazia beneficiarilor şi organizaţiilor lor sã afle noutãţi din domeniu de la europarlamentarul Csaba Sógor, respectiv de la reprezentanţi ai instituţiilor statului.
Dupã cuvintele introductive rostite din partea organizatorului local, Réka Hegyi, reprezentanţii Asociaţiei Novum, Enikő Mãlãcea şi Alina Fãrcaş au prezentat proiectul. Organizatorii au declarat cã proiectul a fost motivat de faptul cã statisticile şi cercetãrile din cadrul pieţei forţei de muncã aratã cã femeile sunt discriminate din mai multe puncte de vedere, astfel practic jumãtate din populaţia ţãrii suferã de o formã de discriminare.


Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor s-a referit la lupta împotriva discriminãrii deoarece inegalitãţile în tratament lezeazã drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la demnitate umanã sau dreptul la muncã.


Deputatul a mai spus cã una din patru familii europene are un membru cu o formã de dizabilitate, iar procentul persoanelor în vârstã s-a dublat în ultimii 40 ani în Uniunea Europeanã, astfel ei constituind 27% din numãrul persoanelor aflate în lucru. Sógor a declarat cã reintegrarea acestor grupuri pe piaţa forţei de muncã este o sarcinã a statelor membre, însã Uniunea propune direcţii prin intermediul a mai multe documente din domeniu, cum ar fi acordul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitãţi, strategia pe 10 ani a Comisiei Europene în acelaşi domeniu sau Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.


- Reintegrarea pe piaţa forţei de muncã a persoanelor cu dizabilitãţi nu este doar o problemã socialã, de ocupare a forţei de muncã sau a drepturilor fundamentale, ci şi o problemã economicã. Nu putem sã trecem cu vederea cã piaţa articolelor ce ajutã persoanele cu dizabilitãţi în Europa este de peste 30 miliarde de euro – a declarat deputatul maghiar din Transilvania.


Sógor a vorbit şi despre persoanele în vârstã spunând cã implementarea strategiei îmbãtrânirii active este o parte importantã a politicii din domeniu. Aceasta presupune acţiuni ce ţintesc pãstrarea abilitãţilor muncitorilor, învãţarea continuã, crearea unor condiţii de lucru flexibile şi lupta împotriva discriminãrii, a somajului şi a excluderii sociale.


Lista vorbitorilor s-a încheiat cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Asistenţã Socialã şi Protecţia Copilului, respectiv a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncã, care au prezentat sistemul autohton de protecţie socialã. Conferinţa s-a încheiat cu o dezbatere la care au participat şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.


Proiectul CENTRUM constã în sesiuni de pregãtiri profesionale, consiliere în alegerea sau schimbarea carierei, workshopuri şi prezentãri profesionale, care ajutã mamele, femeile revenite din concediul de îngrijire al copilului, pesoanele cu dizabilitãţi şi persoanele în vârstã sã se reintegreze pe piaţa forţei de muncã. Anul acesta proiectul a constat din pregãtiri de scriere de CV-uri, cunoştinţe antreprenoriale şi limbã englezã la Cluj şi Bacãu.


Asociaţia Copacul Vieţii are o istorie de mai mulţi ani în domeniul voluntariatului, iar programul CENTRUM vine ca o completare a activitãţilor lor pentru a ajuta persoanele, care întâmpinã dificultãţi în carierã în urma întemeierii unei familii.