Comemorarea pentru reformaţilor alungaţi

2011-09-26

În data de 25 septembrie localitatea Ardud a fost locul unei sãrbãtori duble deoarece în aceastã zi aici s-a comemorat sinodul din 1545 şi amplasarea pietrei de temelie a Parohiei şi Centrului de Istorie Bisericeascã Drágffy Gáspár. Europarlamentarul Csaba Sógor, care este şi preot reformat, a ţinut o slujbã festivã.



Comunitatea reformatã din Ardud a comemorat duminicã dupã amiazã evenimentul, care a fãcut localitatea faimoasã. La 20 septembrie 1545, 29 de preoţi au ţinut în aceastã localitate un sinod pentru a defini cele 12 puncte ale credinţei creştine.  Pe de altã parte, localnicii au comemorat faptul cã, în perioada habsburgicã, credincioşii reformaţi au fost alungaţi din Ardud în localitãţile vecine: Ghiriţu, Dobra şi Viile Satu Mare.


La evenimentul de duminicã au participat şi preoţii din cele trei localitãţi. Ei au vorbit despre faptul cã numãrul maghiarilor şi a reformaţilor este în scãdere. Conform experienţelor lor acest fapt se datoreazã raportului negativ dintre decesuri şi naşteri. Preotul din Dobra, Szabolcs Kurta-Tőtös a urgentat continuarea întâlnirilor credincioşilor. Planul lui este sã organizeze întâlnirea de anul viitor la Viile Satu Mare, iar pe cea din 2013 la Dobra.


Preotul din Ardud, Ervin Rácz a spus în discursul sãu de deschidere: ne-am întâlnit aici sã refacem comunitatea de credincioşi, care a fost distrusã în 1768. ”Nu vrem sã ne plângem, vrem doar sã creãm o uniune a celor patru comunitãţi religioase: Ghiriţu, Dobra, Viile Satu Mare şi Ardud.”


Europarlamentarul Csaba Sógor a ţinut o predicã la ceremonia festivã evocându-l pe profetul Isaia: ”Nu veţi supraviețţdacã nu aveţi credinţã”. – Când ne gândim la 1545 şi la cei 29 de preoţi, realizãm, cã a fost mult mai greu sã fi reformat în acele vremuri. Din pãcate, biserica reformatã din Ardud a primit o loviturã puternicã în secolul XVIII, iar pe locul sinodului a dispãrut comunitatea reformatã. Deşi strãmoşii noştri reformaşii au fost alungaţi în satele învecinate, noi ne-am reunit aici sã mulţumim pentru supravieţuirea comunitãţii – a spus Sógor.


Deputatul a atras atenşia şi asupra importanţei comunitãţilor mici: cercetãtorii încearcã sã înţeleagã de ce comunitãţile mici au supravieţuit crizei economice. Secretul lor este cã pun preţ mare pe muncã. Astãzi şi lumea din Vest ştie de ce se ridicã Estul aşa de repede: pentru cã aici mai existã comunitãţi mici – a mai spus Sógor.


Momentul final al evenimentului a constat în amplasarea pietrei de temelie a Parohiei şi Centrului de Istorie Bisericeascã Drágffy Gáspár, numele cãreia se trage de la omul, care a adus reformaţia în judeţul Satu Mare. Piatra de temelie conţine şi o capsulã de timp şi a fost sfinţitã de cãtre Sándor Kovács, episcopul Eparhiei Reformate din judeţul Satu Mare.