Uniunea va câştiga doar dacã va rãmâne unitã
Strategia EU2020 a fost subiectul central al dezbaterilor de vineri dimineaţã din cadrul Taberei UE prin discursurile ţinute de cãtre europarlamentarii Csaba Sógor şi Gyula Winkler.
Gyula Winkler a fãcut o prezentare a strategiei. „Este un subiect ce se va discuta îndelung deoarece conţine obiectivele urmãtorilor 10 ani. Este vorba despre concepţia instituţiilor Uniunii Europene despre convergenţã şi rolul Uniunii într-o lume în care competiţia globalã devine tot mai asprã.” Conform spuselor sale, au fost douã discuţii ce au oferit cadrul dezbaterii de vineri: cu José Manuel Barroso, preşedintele CE şi cu pãrintele Csaba Böjte, cel care a primit recent titlul onorific de Cetãţean al Europei. Winkler a arãtat cã „una dintre cele mai mari probleme este lipsa locurilor de muncã, pentru cã economia nu a reuşit sã reporneascã dupã crizã” şi a declarat cã „nu putem lãsa pasivitatea sau introvertirea sã ne cuprindã, dacã vrem sã ne decidem singuri soarta. Trebuie sã începen sã realizãm toate cele ce trebuie fãcute.”
Discuţiile urmãtoare s-au referit la cei trei piloni ai strategiei. „Primul se referã la nevoia ca societatea noastrã sã devinã o societate bazatã pe cunoaştere fiindcã toţi trãim într-o lume bazatã pe inovaţie, iar dezvoltarea trebuie sã fie una inteligentã. Educaţia şi pregãtirea este la fel de importantã, iar învãţarea pe parcursul vieţii trebuie sã aibã locul ei. Al doilea pilon este cea a economiei competitive, care poate evolua doar în cadrul unei societãţi competitive, unde toţi indivizii posedã aceastã caracteristicã. Acest lucru va rezulta în dezvoltare sustenabilã. Al treilea pilon se referã la cetãţenii UE, întreaga strategie fiind elaboratã pentru a proteja interesele acestora, sã se creeze noi locuri de muncã” – a declarat europarlamentarul.
Domnia sa s-a referit şi la scandalul din jurul examenului de bacalaureat. Winkler considerã cã existã o singurã cale pentru a remedia criza moralã a comunitãţii maghiare din Transilvania, la fel ca şi în cazul crizei economice sau a problemelor sistemului de educaţie sau a pieţei forţei de muncã. Singura soluţie este întoarcerea la valorile de bazã ale comunitãţii, care ne oferã putere şi trebuie valorificate cu optimism, pe o cale modernã.
Csaba Sógor a atras atenţia asupra faptului cã unul dintre elementele cele mai importante ale dezvoltãrii este spiritul de comunitate: el a menţionat exemplul statelor asiatice, unde se pune accentul pe conştiinţa colectivã, iar creşterea dinamicã produsã de orientul îndepãrtat poate fi explicat prin acest lucru. „Pe lângã afirmarea personalã, trebuiã sã clãdim viitorul nostru şi al copiilor noştri printr-un efort comun. Trebuie sã ştim sã ne bazãm pe moştenirea noastrã ca sã fim în mãsurã sã ne formãm un viitor ideal” – a declarat Sógor, care a nominalizat Polonia, ca exemplu de urmat, deoarece aceasta a trecut peste crizã fãrã restricţii majore.
Sógor a spus cã „se vede cã diferitele probleme devin subiecte importante doar dacã ajungem în situaţii de crizã. Catastrofa din Japonia a determinat Uniunea sã se ocupe serios de probleme legate de mediu şi politici energetice”. Europarlamentarul a vorbit şi despre rezultatele examenului de bacalaureat. El a spus cã sistemul educaţional ar trebui sã se axeze pe cunoştinţe practice, nu cunoştinţe lexicale. „Avem nevoie de intelectuali tineri şi capabili” – a conchis Sógor.
„Planurile sunt bune doar dacã credem în ele” – a spus deputatul şi a mai adãugat cã „printre obiectivele strategiei EU2020 se regãseşte şi intenţia de a creşte rata de ocupaţie a forţei de muncã de la 69 la 75%, media absolvenţilor de universitate sã creascã de la 30 la 40%, iar abandonul şcolar sã scadã sub 10% pânã în 2020”.
Europarlamentarul şi-a încheiat discursul, citându-l pe Károly Kós, prin a spune cã pentru ca sã ne simţim bine în Transilvania avem nevoie de echilibru, rãbdare, cunoaşterea realitãţilor şi orientare în Europa.
Galerie Foto
Tabãra UE 2011
2011-07-08