Multiculturalismul adevãrat implicã convieţuirea unor culturi de rang egal

2011-07-17

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a fost invitatul celei de a cincea ediţie a festivalului de Tineret din judeţul Sãlaj, Youth Fest. Deputatul a susţinut un discurs intitulat „Multiculturalismul în Uniunea Europeanã” în cadrul Forumului Interetic al festivalului.



Festivalul Youth Fest, organizat de Consiliul de Tineret din Judeţul Sãlaj, a avut loc între 15 şi 17 iulie la ştrandul Broscãria de lângã Şimleul Silvaniei. Evenimentul a avut în program concerte, prezentãri ale organizaţiilor non-guvernamentale, muzicã folcloricã, concurs de frumuseţe, activitãţi artistice şi prezentãri de arte marţiale. Totodatã, tinerii au avut ocazia sã participe şi la un Forum Interetnic, unde vorbitori au fost europarlametarul Csaba Sógor, deputatul Dénes Seres şi psihologul Réka Fuchs.

Discuţiile au fost deschise de deputatul Dénes Seres, preşedintele UDMR Sãlaj. El a declarat cã rolul forumului este de a promova diversitatea etnicã, lingvisticã, culturalã şi religioasã, respectiv dezvoltarea unor prietenii între tineri provenind din medii etnice diferite. Deputatul a vorbit şi despre legea minoritãţilor naţionale. Seres a spus cã lupta pentru drepturilor minoritãţilor a început în anii ’90: „Atât timp cât înainte de 1989 nu am avut nici un primar maghiar în judeţul Sãlaj, azi ne mândrim cu 14”. În discursul sãu parlamentarul a atras atenţia tinerilor asupra faptului cã minoritatea maghiarã din judeţul Sãlaj ,ce reprezintã 23% din populaţie, trebuie sã convieţuiascã paşnic cu majoritatea românã bazat pe a toleranţã reciprocã.

Europarlamentarul Csaba Sógor a prezentat modelul european de multiculturalism. El a explicat cã societatea multiculturalã nu înseamnã doar faptul cã mai multe culturi trãiesc una lângã cealaltã, ci şi faptul cã nici una dintre acestea nu este dominantã, oamenii din etnii diferite cunosc şi respectã cultura celorlalţi. „Când cancelarul german Angela Merkel a declarat cã modelul german a multiculturalismului a cãzut, ea s-a referit la faptul cã cultura minoritãţii musulmane din Germania nu a fost niciodatã acceptatã ca şi fiind de acelaşi rang cu cea germanã, iar turcii din Germania au ales separarea, nu integrarea. În Europa mulţi vorbesc de multiculturalism ca şi o sinonimã pentru integrare, dar nu este acelaşi lucru. Prin integrare se înţelege asimilarea minoritãţii în ochii majoritãţii, lucru care este evident contrar cu interesele minoritãţilor. Acest lucru îl simţim şi noi în Transilvania” – a spus Sógor.

Deci multiculturalismul adevãrat este când vorbim despre convieţuirea unor culturi de rang egal – a declarat europarlamentarul. – Din acest punct de vedere este interesant sã vedem unde gãsim multiculturalism adevãrat în Europa. Dacã ne uitãm la autonomiile care funcţioneazã în statele membre, adicã Tirolul de Sud, Catalonia sau Insulele Aland, putem vedea cã multiculturalismul poate funcţiona doar în cazul în care existã reguli stricte în funcţionarea societãţii. De exemplu, în Tirolul de Sud sunt cvote lingvistice bine stabilite în administraţia publicã. În Elveţia, unde patru culturi trãiesc de mai multe secole în pace, existã legi referitoare la sistemele lingvistice şi educaţionale ale diferitelor cantoane. Şi Belgia este interesantã: deşi culturile flamande şi valone sunt egale din punct de vedere legal, nu este bine sã fi valon în Flandra şi invers: comunitãţiile se protejeazã.

Csaba Sógor a conchis prin a spune cã modelul multiculturalismului funcţioneazã doar dacã existã reguli severe care garanteazã egalitatea culturilor. Accentuarea libertãţilor individuale în spiritul liberalismului clasic, diminuarea importanţei comunitãţilor şi nereglementarea relaţiilor interetnice duce la un multiculturalism declarativ, care la rându-i duce la dominanţa culturii majoritare şi la slãbirea celei minoritare.

La sfârşitul vizitei sale în judeţul Sãlaj, Csaba Sógor a participat la deschiderea zilelor oraşului Şimleul Silvaniei, unde a vorbit tot despre importanţa multiculturalismului şi a convieţuirii paşnice.

Galerie Foto