Csaba Sógor le-a vorbit studenţilor de la politologie despre Preşedinţia Ungarã în tabãra de la Rimetea

2011-07-01

În perioada 30 iunie-3iulie Asociaţia Studenţilor Maghiari de la Politologie din Cluj (KoMPoT) a organizat pentru a zecea oarã tabãra studenţilor la Rimetea. Prelegerea de deschidere a taberei a fost susţinutã de europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.


În discursul sãu, deputatul UDMR a vorbit despre Preşedinţia Ungarã, care s-a terminat la  30 iunie. Csaba Sógor a reamintit succesele ultimelor şase luni şi ecourile Preşedinţiei de la Bruxelles. Europarlamentarul maghiar din Transilvania considerã cã Preşedinţia Ungarã şi-a îndeplinit obiectivele cu succes, a reuşit sã reprezinte cele 27 de state membre şi sã coordoneze munca astfel încât a reuşit sã se adopte prima strategie a Uniunii pentru romi, Strategia Dunãrii, care este importantã pentru statele din centrul Europei, sã fixeze data aderãrii Croaţiei la UE, respectiv sã facã paşi importanţi în direcţia reformãrii guvernãrii economice.

Pe lângã analiza realizãrii obiectivelor oficiale Csaba Sógor a reamintit faptul cã Preşedinţia a trebuit sã facã faţã şi unor crize internaţionale. „Primãvara arabã”, catastrofa de la Fukushima şi criza economicã au obligat Uniunea sã discute în profunzime problemele arabilor, a energiei atomice şi economiei. Rãspunzând la o întrebare referitoare la valabilitatea mottoului Preşedinţiei, „O Europã puternicã”, europarlamentarul a explicat cã Europa chiar a devenit mai puternicã  prin faptul cã Uniunea va adresa problematica siguranţei energiei atomice, pânã în 2014 se va crea piaţa comunã de energie , iar procesul de extindere a Uniunii dã speranţa cã în viitor şi alte state având minoritãţi maghiare vor putea sã adere la UE.

Csaba Sógor a declarat cã odatã cu Preşedinţia Ungarã s-a evidenţiat şi diferenţa dintre politica culturalã autohtonã şi cea europeanã. Majoritatea s-a declarat mulţumitã de Preşedinţia Ungarã chiar dacã poziţia puternicã a lui Viktor Orbán a fost oarecum neobişnuitã pentru statele membre mai vechi. Principalul rol al Preşedinţiei a fost obţinerea de compromisuri, crearea de condiţii pentru decizii comune, iar europarlamentarul maghiar considerã, cã aceastã valoare este cea, care ar trebui sã fie urmatã şi în dialogul maghiar-maghiar.

Tabãra va continua cu prezentãri ştiinţifice şi schimburi de opinii printre specialişti. Totodatã va avea loc o dezbatere între Secretarul General al UDMR, Péter Kovács şi Balázs Gergely, membru în preşedinţia provizorie a Partidului Popular Maghiar din Transilvania.