Autonomie în Tibet şi Þinutul Secuiesc

2010-11-14

Europarlamentarul Csaba Sógor a susţinut la data de 13 noiembrie 2010 o prezentare având titlul Autonomie în Tibet şi Þinutul Secuiesc în Casa de Culturã din Covasna în organizarea Asociaţiei Culturale Kőrösi Csoma Sándor şi a Şcolii Populare Fábián Ernő.


În perioada 1-4 septembrie Csaba Sógor a vizitat India la invitaţia lui Dalai Lama, unde a participat la festivitãţile de celebrare a 50 de ani de la formarea guvernului tibetan în exil. În cadrul prezentãrii, însoţite de o proiecţie, deputatul a vorbit, în localitatea apropiatã locului de naştere a fondatorului tibetologiei, Kőrösi Csoma Sándor, despre acest eveniment, respectiv despre experienţele sale în tabãra de refugiaţi tibetani din India, cât şi despre aspiraţiile pentru autonomie a tibetanilor.

Csaba Sógor a declarat cã Dalai Lama şi refugiaţii tibetani se pregãtesc conştient pentru autonomie, fiind pregãtiţi sã se întoarcã în orice zi în Tibet. Ei au guvern propriu şi susţin un sistem de instituţii proprii, care poate prelua în orice moment funcţionarea autonomiei. Aspiraţiile tibetanilor pentru autonomie nu se leagã doar de Dalai Lama, deoarece existã şi o altã soluţie în persoana lui Karmapa al XVII-lea. El este singura reîncarnare recunoscutã atât de Dalai Lama, cât şi de China, de aceea el poate constitui baza legãturii dintre chinezi şi tibetani.

Autonomia Tibetului poate beneficia şi de faptul cã în China existã doua oraşe – Hong Kong şi Macao –, care au deja un grad mare de autonomie. Fiind Teritorii cu Administraţie Specialã, ambele oraşe sunt indepente faţã de China, ele trebuind sã se consulte cu statul doar în probleme de securitate şi relaţii externe. Csaba Sógor  a explicat cã odatã cu aspiraţiile Chinei de a deveni o putere mondialã, ea trebuie sã asigure şi drepturile fundamentale ale omului.

- Nu este de neimaginat ca dupã cele douã state şi Tibetul sã devinã autonom dacã China realizeazã cã poporul tibetan nu tinde pentru independenţã, ci doreşte o autonomie politicã consistentã, fãrã periclitarea integritãţii teritorialã a statului – a spus Csaba Sógor.

Este la fel şi în cazul autonomiei Þinutului Secuiesc, se încearcã a se da de înţeles cã autonomia nu pune în pericol integritatea statului, ci constituie un mijloc pentru a asigura o coexistenţã paşnicã. – Trebuie sã învingem frica românilor atunci, când purtãm un dialog. Trebuie sã le explicãm cã funcţionarea unei regiuni autonome este avantajoasã şi din punct de vedere economic – a declarat deputatul, care crede cã şi descentralizarea unor instituţii ar constitui un pas spre autonomia Þinutului Secuiesc, deoarece astfel s-ar putea practica luarea deciziilor la nivel local.

„Nu este îndeajuns sã purtãm lupte politice pentru dobândirea autonomiei, trebuie sã ne folosim de toate posibilitãţile oferite prin lege pentru a ne pãstra identitatea maghiarã” – a mai spus europarlamentarul.