Sub patronajul europarlamentarului Csaba Sógor s-a desfãşuar cea de-a noua ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Studenţeşti

2010-11-27

Miercurea Ciuc a fost gazda între 26-28 noiembrie 2010 a Conferinţei Ştiinţifice Studenţeşti (TUDEK). La solicitarea Asociaţiei Naţionale a Studenţilor Cercetãtori, ediţia 2010 a TUDEK a fost organizatã de Grupul Şcolar de Construcţii Kós Károly. Evenimentul s-a desfãşurat sub patronajul europarlamentarului Csaba Sógor.



Conferinţa TUDEK este o oportunitate pentru elevii de liceu din Transilvania care studiazã în limba maghiarã sã-şi prezinte cercetãrile în faţa unui juriu format din profesori universitari şi specialişti. Pe lângã prezentarea acestor cercetãri, conferinţa oferã posibilitatea de întãrire a cooperãrii dintre elevii şi profesorii maghiari din Transilvania.

Elevii proveniţi din oraşele din regiune au concurat în cadrul a 11 categorii: botanicã şi zoologie, biologie umanã, fizicã-matematicã-informaticã şi astronomie, chimie-biochimie, literaturã-lingvisticã, ecologie-hidrologie, etnografie-arhitecturã popularã, psihologie, sociologie-filosofie-economie, istorie localã şi istorie generalã-istorie culturalã-istoria religiilor.

Cei mai buni participanţi ai conferinţei TUDEK îşi vor mãsura cunoştinţele cu colegii lor din Ungaria, Voivodina şi Ucraina în primãvara anului 2011 la Conferinţa Naţionalã Ştiinţificã a Studenţilor ce va fi gãzduitã de oraşul Békéscsaba.

Deschiderea festivã a conferinţei a avut loc sâmbãta, 27 noiembrie 2010 în sala festivã a Gimnaziului Catolic Segítő Mária din Miercurea Ciuc.

În discursul sãu de deschidere, europarlamentarul Csaba Sógor a atras atenţia publicului asupra importanţei dobândirii cunoştinţelor. – Maghiarii care trãiesc în minoritate va trebui sã-şi gãseascã viitorul prin ştiinţã. Profesorii de liceu au un rol foarte important în a-i pregãti pe elevi cu cunoştinţe teoretice şi practice ce le vor fi folositoare în viaţa minoritarã – a spus politicianul maghiar din Transilvania.

Europarlamentarul a mai explicat cã astfel de conferinţe nu ajutã doar la aprofundarea cunoştinţelor, ci îi pregãtesc pe elevi pentru viaţa de zi cu zi, plinã de situaţii de concurenţã. Csaba Sógor considerã cã este foarte important faptul cã elevii de azi pot concura cu semenii lor din tot Bazinul Carpatic datoritã graniţelor Uniunii Europene. – În criza economicã mondialã cea mai bunã investiţie se poate face în acumularea de cunoştinţe – a spus deputatul.

La ceremonia de deschidere a mai participat şi Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a spus cã interacţiunea dintre ştiinţã şi viaţa publicã este indispensabilã. Borboly a mai adãugat cã ştiinţa nu poate constitui un scop în sine, de aceea CJ Harghita a susţinut mereu proiectele de educaţie sustenabile.
Participanţii conferinţei au fost salutaţi şi de cãtre primarul municipiului Miercurea Ciuc, Róbert Ráduly, care a atras atenţia asupra obiectivelor turistice ale oraşului.

Şirul discursurilor a fost închis de cãtre Salamon Alpár Ferencz, inspector general al Inspectoratului Şcolar Harghita. Ferencz a reamintit cã o societate poate avea rezultate notabile doar în cazul în care cunoştinţele dobândite de membrii ei sunt puse în folosul comunitãţii.