Subiecte europene, efecte autohtone

2010-11-27

La data de 26 noiembrie 2010 a avut loc deschiderea ciclului de prelegeri din cadrul programului „Dezbateri Europene” la Cluj-Napoca, în Galeria Reményik Sándor. Deschiderea a fost oficiatã de eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.


Serile au debutat cu tema "Ce vom mânca mâine? – Între produsele alimentare modificate genetic şi cele conservate”, primul invitat al acestora fiind europarlamentarul FIDESZ,  Glattfelder Béla.

Actualitatea tematicii a fost susţinut şi de proiectul prezentat sãptãmâna trecutã de cãtre Comisia Europeanã despre modificarea sistemului actual de politicã agricolã comunã (PAC). Invitatul special, eurodeputatul Glattfelder Béla este responsabilul tematicii agricole al delegaţiei  maghiare din EPP.

Dupã  salutul adresat de Fehér Attila,  prim-consilier eparhial, a urmat discursul de introducere al parlamentarului EP Sógor Csaba cu privire la diversitatea activitãţilor din Parlamentul European.

„În timp ce în misiunile din ţarã majoritatea activitãţilor noastre constã în a apãra drepturile minoritãţilor, la Bruxelles activitãţile noastre se desfãşoarã în comitete, dezbatem diferite probleme, politici astfel, acestea având un impact asupra Uniunii Europene şi totodatã şi asupra maghiarilor din Transilvania” – a declarat europarlamentarul Sógor Csaba. Deputatul a atras atenţia asupra statisticilor recente care aratã cã acum în Europa lucreazã mai puţini oameni în agriculturã decât în ultimii ani. Statisticile aratã cã în România  numãrul celor care lucreazã în agriculturã a scãzut cu  41% în ultimii 10 ani, în timp ce veniturile agricole au crescut cu 33%. Prin urmare, "agricultura are o importanţã foarte mare în Europa nu numai în ţarã, fiecare colţ al Europei are aceeaşi importanţã, dat fiind faptul cã fiecare ţarã în parte s-ar pierde în competiţia globalã”

    Europarlamentarul FIDESZ, Glattfelder Béla a vorbit de asemenea despre problemele de producţie agricolã din perspectivã globalã, a atras atenţia asupra faptului, cã consumul de alimente şi consumul de energie este direct proporţionalã cu creşterea populaţiei. Acest fapt va conduce la  criza globalã a alimentelor, apei şi a energiei, totodatã existând riscul ca pânã în 2050 fiecare al doilea locuitor al pãmântului sã sufere de foame. Aceste perspective pesimiste apar în proiectul  UE de Politici Agricole Comune, care prevede un buget redus pentru întregul sector, dar existând posibilitatea ca ajutorul financiar sã creascã pentru noile state membre.
Cu toate acestea, Glattfelder a avertizat asupra creşterii globale a preţurilor la alimente astfel încât lipsa de sprijin sã fie oarecum compensatã de cãtre piaţã.

     În cadrul prezentãrii Domnia sa a vorbit şi despre folosirea în agriculturã a organismelor modificate genetic (OMG). Eurodeputatul a vorbit despre dezbaterea încordatã în legãturã cu utilizarea OMG-lor, cele câteva culturi deja acceptate la nivel mondial (porumb, soia, bumbac) sunt cultivate cu  utilizarea unor proceduri foarte stricte. La nivelul UE nu s-a luat încã o decizie în privinţa utilizãrii organismelor modificate genetic, însã statele membre decid autorizarea şi folosirea acestora, prin intermediul echipelor formate în fiecare ţarã care se consultã la nivel european şi au în vedere standardul european privind sãnãtatea, calitatea şi alimentele.

La încheierea evenimentului parlamentarul EP Sógor Csaba a subliniat cã în Parlamentul European reprezentanţii naţiunii maghiare colaboreazã în problemele de politicã. Un exemplu fiind Reforma de vin din 2008, ocazie cu care cu o majoritate de patru voturi s-a adoptt proiectul de lege care a permis cultivatorilor de struguri din Nord utilizarea unui proces de îmbunãtãţire a vinurilor proprii.Aceastã lege se referã la producãtorii de vinuri din Ungaria şi Transilvania, care sunt deja defavorizate de climatul faţã de producãtorii de vinuri din Sud (Spania, Portugalia, Grecia, România).

Galerie Foto