Întâlnirea tinerilor politologi de la Cluj

2010-11-14

În perioada 11-14 noiembrie Clujul a gãzduit Conferinţa Tinerilor Politologi din Bazinul Carpatic, care a avut ca temã principalã valorificarea intereselor maghiare în contextul integrãrii europene, a parteneriatelor strategice şi a situaţiei maghiarilor de peste hotarele Ungariei. Evenimentul a fost organizat pentru prima datã în afara Ungariei.


În ziua inauguralã a conferinţei, Gergely Prőhle, secretar de stat adjunct în Ministerul de Afaceri Externe al Ungariei, a prezentat prioritãţile preşedinţiei maghiare a UE şi direcţiile prin care pot fi valorificate interesele maghiare. A doua discuţie a zilei s-a desfãşurat între politologii Miklós Bakk, Alpár Zoltán Szász şi Barna Bodó, profesori la Universitatea Babeş-Bolyai, respectiv Universitatea Sapientia. Domniile lor au vorbit despre istoria şi modelele comunitãţii maghiare din Transilvania.

Vineri dimineaţã au fost analizate relaţiile bilaterale româno-maghiare din punctul de vedere al românilor cu contribuţia politologilor Gabriel Bãdescu şi Gabriel Andreescu, care au dezbãtut împreunã cu istoricul Ovidiu Pecican politica României fatã de minoritãţi. Dupã amiazã acelaşi subiect a fost analizat din punctul de vedere al maghiarilor de cãtre Ambasadorul Ungariei în România, Oszkár Füzes, sociologul István Horváth şi europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.

Prezentarea a început cu o scurtã trecere în revistã a relaţiilor bilaterale din primii zece ani de dupã revoluţie fãcutã de István Horváth, urmat de Oszkár Füzes, care a prezentat situaţia recentã şi direcţiile strategice ale celor douã state.

Europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit despre relaţiile bilaterale dintr-un punct de vedere european. Conform opiniei Domniei sale, în Uniunea Europeanã ce încearcã sã uneascã Europa, nu trebuie sã avem relaţii bune doar cu vecinii noştrii, ci trebuie sã cooperãm cu toate statele membre. Toate statele se confruntã cu probleme similare în domeniile agriculturã, protecţia mediului, eficienţa energeticã, probleme sociale sau situaţia minoritãţilor. Deputatul a dat exemplul Strategiei Dunãrii, în care este necesarã cooperarea tuturor statelor aflate de-a lungul râului şi a reamintit cã polonezii ne pot fi parteneri în multe domenii.

- Nu putem coopera doar în problemele minoritãţilor sau doar în probleme strategice, trebuie sã fim parteneri în toate domeniile – a declarat deputatul. Csaba Sógor a subliniat cã nu putem renunţa la drepturile noastre fundamentale chiar dacã elita politicã româneascã nu este încã pregãtitã sã adopte noi reglementãri favorabile minoritãţilor. – Se poate ca aceste deziderate sã îngreuneze parteneriatul strategic, dar nu putem renunţa sã luptãm pentru descentralizare, legea educaţiei, autonomie sau legea minoritãţilor – a explicat deputatul.

Csaba Sógor a spus cã România este rãmasã în urma Vestului datoritã dezvoltãrii sale istorice, politice şi economice, însã acest dezavantaj poate fi recuperat. „Trebuie sã învãţãm din propriile noasrte greşeli şi sã urmãm exemplele de succes din vest. Parteneriatele ne pot ajuta în acest demers” – considerã europarlamentarul.

Pe parcursul prezentãrii sale Csaba Sógor a explicat cã numai atunci se va putea dezvolta un parteneriat durabil între cele douã ţãri dacã mai întâi de formeazã un parteneriat maghiar-maghiar puternic atât dincolo de graniţã cât şi în Transilvania.

În ultima zi a conferinţei Zsuzsanna Répás, secretar de stat adjunct în Ministerul Administraţiei Publice şi al Justiţiei din Ungaria a prezentat conceptul de politicã naţionalã a statului maghiar, urmat de Péter Kovács (UDMR) şi Balázs Gergely (CNMT) care au dezbãtut reprezentarea politicã a maghiarilor din Transilvania. În final filosoful Péter Egyed şi politologul Levente Salat au dezbãtut relaţia dintre interesul naţional şi identitatea europeanã.