Comemorãri ale Revoluţiei din 1956 la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc

2010-10-23

Csaba Sógor: „Chiar dacã azi nu trebuie sã luptãm pentru libertatea noastrã personalã, trebuie sã o facem pentru demnitatea noastrã şi a altora”


„Ne-au lãsat o moştenire regeascã, pe care va trebui sã o meritãm, libertatea, pe care ei nu au câştigat-o, dar pe care ne-au redat-o într-o singurã zi” – cu aceste cuvinte ale scriitorului francez Albert Camus şi-a deschis discursul festiv europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la comemorarea din Sfântu Gheorghe a Revoluţiei maghiare din 1956.

Primãria Sfântu Gheorghe împreunã cu Casa de culturã Kónya Ádám la data de 23 octombrie au organizat comemorarea Revoluţiei din 1956. Programul comemorãrii a debutat cu depunerea de coroane. Cei prezenţi au adus un omagiu martirului Attila Szalai, depunând apoi coroane la placa comemorativã Gloria Victis de pe clãdirea primãriei Sfântu Gheorghe, la monumentul victimelor comunismului din parcul Elisabeta şi la monumentul dedicat Revoluţiei din 1956 din curtea Casei de culturã Kónya Ádám.

„Ne-am adunat aici sã aducem un omagiu morţilor, eroilor, supravieţuitorilor şi celor care au suferit şi sã ne punem întrebarea: oare meritãm noi aceastã moştenire regeascã libertatea, pentru care mulţi şi-au dat viaţa” – a reamintit europarlamentarul Csaba Sógor importanţa mesajului Revoluţiei din 1956.

În discursul sãu deputatul a explicat cã revoluţionarii de atunci, studenţi, muncitori, ţãrani şi politicieni, au luptat în mod solidar împotriva sistemului, pentru un viitor liber. „Oare de ce noi, maghiarii, am fost solidari doar în momentele importante ale istoriei? Pentru cã doar în aceste momente realizãm cã depindem unul de celãlalt, cã nu ne va face munca nimeni altcineva, nimeni nu ne va munci pãmânturile sau nu ne va câştiga autonomia. Noi aşteptãm ca cineva din Bucureşti sau chiar din Bruxelles sã rezolve acele probleme, pe care ar trebui sã le rezolvãm pe plan local prin decizii individuale” – a spus europarlamentarul, adãugând cã vom fi vrednici de Revoluţia din 1956 doar dacã ne vom aminti de solidaritate şi în viaţa de zi cu zi, nu doar cu ocazia comemorãrilor.

Csaba Sógor a spus cã perioada revoluţiei nu se poate sfârşi niciodatã, deoarece întotdeauna trebuie sã avem obiective prin care sã pãstrãm valorile naţionale maghiare. „Chiar dacã azi nu trebuie sã luptãm pentru libertatea noastrã personalã, trebuie sã o facem pentru demnitatea noastrã şi a altora” – a concluzionat deputatul.

Dupã comemorarea de la Sfântu Gheorghe, Csaba Sógor a participat şi la evenimentele festive din Miercurea Ciuc organizate de primãria oraşului în colaborare cu Consulatul Ungariei din localitate şi Asociaţia Foştilor Prizoneri Politici, evenimente în cadrul cãrora a fost depusã o coroanã la monumentul Gloria Victis din Piaţa 1956.