Drumul Mariei poate ajuta în pãstrarea culturii noastre populare şi a moştenirii noastre arhitecturale

2010-10-02

Conferinţa privind planul strategic pentru construirea segmentului din Transilvania a "Drumului Mariei" a avut loc la Miercurea Ciuc cu participarea unor personalitãţi din viaţa bisericeascã, publicã şi politicã,în perioada 1-3 octombrie a.c.


Participanţii au împãrtãşit auditoriului punctele lor de vedere cu privire la acest drum de pelerinaj.

Este cunoscut faptul cã Organizaţia Caritas din Alba Iulia şi Asociaţia Kárpát din Transilvania s-au angajat sã sprijine Asociaţia Drumul Mariei din Ungaria în dezvoltarea în Transilvania a „Drumului Mariei” ce se va întinde între localitãţile Mariazell (Austria) şi Şumuleu-Ciuc. Programul de pelerinaj, ce va lega şapte ţãri prin drumurile sale pietonale şi de ciclism, are ca scop pãstrarea valorile religioase, istorice şi culturale.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a susţinut în cea de-a doua zi a conferinţei un discurs întitulat „Aspectele turistice ale Transilvaniei de dincolo de graniţã”. Domnia sa a atras atenţia auditoriului cã în aceste vremuri nu doar persoanele religioase pornesc în pelerinaj, dar şi cei care sunt interesate din punct de vedere turistic de zona respectivã. Astfel Sógor Csaba a evidenţiat faptul cã Drumul Mariei va trebuie sã creeze oportunitãţi pentru prezentarea  culturii populare şi moştenirii arhitecturale alãturi de  valorile religioase ale zonei.

Deputatul a mai adãugat cã pentru dezvoltarea rapidã a Drumului este nevoie de o solidaritate la diverse nivele. „Nu este nevoie doar de cooperarea între Austria, România şi Ungaria, ci şi de o solidaritate a Þinutului Secuiesc, a Crişanei şi a Transilvaniei. Putem porni doar dacã se implicã atât societatea civilã, biserica şi cât şi politicul” – a spus Csaba Sógor, care a propus ca traseul planificat al Drumului sã fie modificat în aşa fel încât sã se poate ajunge şi la ceangãii din Moldova.

În cea de-a doua zi a conferinţei discursuri au fost rostite, printe alţii, şi de etnograful Vilmos Tánczos, IPS arhiepiscopul Dr. György Jakubinyi, restauratorul Ferenc Mihály, şi Hunor Kelemen, ministrul culturii, cel care şi-a exprimat speranţa ca la urmãtoarea şedinţã de guvern comunã româno-maghiarã sã se discute şi despre Drumul Mariei.