Echitaţie pentru copii cu handicap

2010-09-13

Peste o sutã de copii cu handicap au participat la cea de-a şasea ediţie a Concursului de echitaţie pentru copii cu handicap organizat de Asociaţia pentru echitaţie pentru persoanele cu handicap din Ungaria cu ajutorul şi sub patronajul Serviciului internaţional pentru salvarea copiilor care a avut loc în perioada 11-12 septembrie a.c. la Fót (Ungaria).


Concursul a început în urmã cu mai mulţi ani cu intenţia de a promova echitaţia pentru persoanele cu handicap şi sporturile ecvestre în general şi a oferi şansa copiilor cu disabilitãţi sã practice aceste sporturi. Evenimentul a devenit astfel mai mult decât un concurs sportiv datoritã implicaţiilor sale sociale.

În cadrul Concursului de echitaţie pentru copii cu handicap copii au putut alege dintre mai multe tipuri şi categorii de concurs. Cei cu dificultãţi de învãţare, hiperactivi sau cu handicap mental s-au putut înscrie în concursul de cãlãrit de învãţãmânt special. Copii cu deficienţe de vedere şi însoţitorii lor şi-au putut demonstra abilitãţile pe un cal condus sau sã prezinte a poveste despre cai publicului.

În calitatea sa de membru al Serviciului internaţional pentru salvarea copiilor, europarlamentarul Csaba Sógor a fost gazda concursului de cãlãrie pentru copii cu deficienţe de învãţare care a avut loc pe data 12 septembrie.

„Caii necesitã rãbdare şi multã atenţie. Toţi ar trebui sã practicãm aceste virtuţi pentru a deveni oameni mai buni. Mã bucurã faptul cã sporturile ecvestre devin tot mai rãspândite” – a declarat eurodeputatul dupã concurs.

Premiile concursului au depãşit cu mult suma de 2,5 milioane de forinţi, iar echipele câştigãtoare au plecat acasã cu mai multe sute de mii de forinţi. Serviciul internaţional pentru salvarea copiilor intenţioneazã sã premieze şi instituţiile, care au pregãtit echipele câştigãtoare.

Serviciul internaţional pentru salvarea copiilor este activ şi în Þinutul Secuiesc, iar în ultimii zece ani a contribuit cu peste 5,5 de milioane de euro la îngrijirea copiilor cu dizabilitãţi din Transilvania şi a avut un rol important în înfiinţarea Centrului pentru dezvoltare timpurie din Sânmartin, judeţul Haghita.