Minoritate şi ştiinţã în noua Europã

2010-07-11

Funcţionarea idealã a unei societãţi bazate pe cunoaştere este posibilã dacã înţelepciunea acumulatã este utilizatã în scopul realizãrii obiectivelor  propuse - a declarat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la Conferinţa Ştiinţificã sub motto-ul ”Cunoştinţe şi perseverenţã”,  organizatã în cadrul evenimentului “Zilele Satului din Remetea”, în perioada 10- 11 iulie 2010.


În cadrul evenimentului au fost organizate diverse programe distractive (ateliere de meşteşuguri, pescuit, şah, spectacole de dans, jocuri de rãzboi, evocarea luptei din 9 februarie 1849 de la Piski, concerte,  baluri stradale) şi concursuri de sport au aşteptat vizitatorii şi locuitorii satului.

Pe lângã programele de recreere, a avut loc o şi conferinţã ştiinţificã intitulatã „Viitorul minoritãţilor într-o societate bazatã pe cunoaştere”, la a participat şi europarlamentarul Csaba Sógor. Prezentãrile din cadrul conferinţei au fost susţinute de cãtre: profesorul Andrew Balas de la Universitatea Old Dominium din S.U.A., colaborator principal al centrului de Cercetãri Biologice Peter Deák, decanul Facultãţii Sapientia Zoltán Biró, Katalin Kovács profesor la Universitatea Babeş Bolyai, conferenţiarul Miklós Zrinyi de la Universitatea de Apãrare Naţionalã, profesorul universitar Ákos Egyed, istoricul militar Dr. József Szabó şi deputatul József Kötő.
Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, a susţinut prezentarea intitulatã „Minoritate şi ştiinţã în Europa recentã”.

Principalul subiect al acestei teme a fost viitorul Europei şi al societãţii europene bazatã pe ştiinţã şi minoritãţi. În discursul rostit Domnia sa a subliniat, faptul cã neîndeplinirea obiectivului Strategiei de la Lisabona, conform cãreia în 2010 societatea europeanã s-ar fi bazat pe cunoaştere şi astfel şi-ar fi câştigat titlul de putere mondialã, se datoreazã lipsei investiţiilor în cunoştinţele practice.

Conform eurodeputatului Csaba Sógor, funcţionarea societãţii bazate pe cunoaştere se realizeazã prin capabilitatea de utilizare al cunoştinţelor acumulate în scopul realizãrii obiectivelor: ”Potrivit experţilor utilizarea şi investiţia cunoştinţelor acumulate se realizeazã în cadrul culturii şi al religiei. Eu cred cã viitorul minoritãţiilor maghiare din Transilvania depinde de capabilitatea noastrã de a utiliza în aceste douã domenii cunoştinţele acumulate”- a explicat eurodeputatul.

La final a subliniat: trebuie sã învãţãm din istoria şi din trecutul nostru. Exemplul Ungariei de dupã 1920 ar trebui sã ne încurajeze, investiţiile pe termen lung sunt profitabile doar le facem în educaţie şi ştiinţã.