Gospodãriile mici au viitor în Uniunea Europeanã

2010-03-29

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat în aceastã sãptãmânã o caravanã de informare despre agricultura în Uniunea Europeanã în judeţul Sãlaj. Evenimentul a început luni cu o deschidere festivã şi va fi continuatã cu inaugurarea punctelor informative din Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei.


Parlamentul European (PE) a pus în funcţiune un birou de informare în fiecare stat membru al Uniunii Europene. Datoria acestor birouri este informarea opiniei publice despre activitatea PE şi despre politicile Uniunii Europene. Biroul de la Bucureşti al PE a iniţiat caravane de informare despre agricultura Uniunii, deoarece dupã intrarea în vigoarea a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European a devenit organism decizional şi în domeniul agriculturii.

Gazda lansãrii festive a caravanei a fost Consiliul Judeţean Sãlaj, preşedintele Tiberiu Marc exprimându-şi satisfacţia cã lansarea caravanei a avut loc în judeţul Sãlaj, deoarece jumãtatea locuitorilor din judeţ trãiesc în mediul rural şi producţia agricolã deţine 8% din producţia totalã a regiunii. Domnia sa a fost urmat de Luciana Bal, directoarea Biroului de Informare al PE din Bucureşti, care a prezentat obiectivele caravanei, urmat de domnul Végh Sándor, prefectul judeţului care i-a felicitat pe participanţi. Invitatul de onoare al evenimentului a fost deputatul european Sógor Csaba, care a ţinut o prezentare având titlul Rolul Parlamentului European în domeniul agriculturii comune.

Deputatul maghiar din Transilvania în discursul sãu a salutat modificãrile determinate de Tratatul de la Lisabona şi a accentuat creşterea rolului Parlamentului European în domeniul agriculturii, dat fiind faptul cã pânã acum doar Comisia Europeanã şi Consiliul Uniunii au avut competenţe importante în acest domeniu. În acelaşi timp a regretat faptul cã în pofida achimbãrilor Uniunea Europeanã nu are încã o strategie în pe termen mediu şi lung în domeniul agriculturii. Rãspunzând la o întrebare a spus, cã viitorul producãtorilor mici nu este atât de sumbru, pentru cã în 2007 13 milioane de astfel de gospodãrii a existat în UE, fiecare având o suprafaţã mai micã de 12 ha.

Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sãlaj, a prezentat proiectul cu finanţare europeanã Ruraland, obiectivul acestui program fiind promovarea diversificãriii gospodãriilor rurale prin intermediul schimbului de experienţã între diferite regiuni. La final reprezentanţii Agenţiei de Plãţi şi Intervenţii în Agriculturã (APIA) au vorbit despre posibilitãţile de finanţare în domeniul agriculturii şi dezvoltãrii rurale.