Csaba Sógor: trebuie să continuăm să contribuim la o reprezentanță maghiară puternică în Bazinul Carpatic
"În ultimii ani am păstrat pe ordinea de zi problema protecției minorităților în Europa. Scopul nostru nu s-a schimbat încă: continuăm să ne străduim pentru un cadru legislativ european unic pentru protecția minorităților. Astăzi, alături de noi, tot mai mulți oameni apelează la necesitatea de a reglementa protecția minorităților la nivel european, iar semnătura a 1,3 milioane de oameni atrage atenția liderilor de luare a deciziilor europeni". Csaba Sógor a vorbit despre acest subiect duminică la Institutul de Teologie Protestantă din Cluj Napoca.
Datorită tradiției, Institutul Teologic Protestant lansează al doilea semestru cu zile devoționale. În acest context, studenții reformați, unitarieni și luterani discută diferite subiecte de interes cu vorbitorii invitați. Csaba Sógor, europarlamentar UDMR, în prezentarea sa cu titlul Quo Vadis, Europa? și anume Unde merge Europa? a raportat despre provocările actuale ale UE.
Astăzi o mulțime de întrebări pun Europa în fața unei intersecții: pentru a găsi o soluție pentru consecințele cauzate de Brexit, ar trebui acordată mai multă atenție luptei împotriva terorismului, crizei umanitare și politice provocate de migrație. Aceasta este o situație tensionată, deoarece diferențele dintre Occident și Est se simt din ce în ce mai mult. Potrivit lui Csaba Sógor, în Europa nu există încă un răspuns clar la fenomenul îmbătrânirii și, de asemenea, vorbim puțin despre efectele schimbărilor climatice. Europarlamentarii UDMR au afirmat: pe lângă aceste probleme, nu este ușor să se țină pe ordinea de zi problemele maghiarilor din Transilvania - și ale minorităților în general. Mai ales în situația în care România face totul pentru ca UE să creadă: drepturile minorităților sunt garantate în mare măsură.
"În Uniunea Europeană, trebuie să repetăm mereu că drepturile existente pe hârtie nu se realizează pe deplin în practică: utilizarea limbii materne, predarea limbii materne și utilizarea simbolurilor comunității maghiare din România sunt încă împiedicate. Aceste practici arată că protecția minorităților nu poate fi lăsată pe seama statelor membre, ci este nevoie de protecție la nivel european" - a explicat Sógor.