Sógor și Winkler în Covasna: viitorul maghiarilor din Transilvania în UE

2019-02-09

La întâlnirea de vineri subiectul a fost în primul rând imaginea Europei în mass-media. Csaba Sógor și Gyula Winkler au fost întrebați ce se întâmplă în Europa și ce schimbări a adus Uniunea Europeană în viața comunității maghiare din Transilvania. Europarlamentarii UDMR au participat la o conversație interactivă la Covasna la invitația Consiliului Tineretului din Trei Scaune.

Potrivit lui Csaba Sógor, Uniunea Europeană s-a schimbat în multe privințe în ultimii zece ani. El a subliniat provocările actuale ale UE, începând cu faptul că protestele și nemulțumirea sunt în creștere în societățile occidentale. Prognozele demografice sunt încă alarmante, dar, în același timp, și securitatea publică s-a înrăutățit considerabil. "Solidaritatea creștină înseamnă că trebuie să îi ajutăm pe cei care sunt în nevoie, astfel încât să poată prospera în propria lor țară. Există un consens între țările UE, că pe lângă ajutor, este necesară și protecția frontierei" - a explicat europarlamentarul din Transilvania.

"Uniunea Europeană se confruntă cu tot mai multe opoziții, diferența dintre Est și Vest, Nord și Sud este în creștere. Presiunea cauzată de criza economică de acum zece ani crește, de asemenea. UE se transformă și din păcate statele membre nu s-au apropiat deocamdată de solidaritate, ci dimpotrivă, întărirea propriului interes a fost consolidată. În prezent, Europa este puternică din punct de vedere economic, însă este perturbată din punct de vedere politic. Acest aspect trebuie schimbat și este important să avem un cuvânt de spus, deoarece viitorul maghiarilor din Transilvania poate fi închipuit evident în Uniunea Europeană. Nu există altă cale" - a explicat Gyula Winkler.

Csaba Sógor a adăugat: este, de asemenea, în interesul maghiarilor din Transilvania ca UE să găsească răspunsuri la aceste provocări, deoarece viitorul comunității maghiare din Transilvania poate fi imaginat doar într-o Europa puternică. "În ultimii zece ani, Uniunea a adus multe oportunități pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Finanțările UE, sursele de fonduri, oportunitățile de învățare și de călătorie pentru tineri au devenit disponibile după aderare. Pe deasupra, mai considerăm că este important să menținem finanțările, pe lângă protecția minorităților" - a adăugat.