Tirolul de Sud este o regiune model pentru Ținutul Secuiesc - Herbert Dorfmann vizitează Sfântu Gheorghe

2018-12-07

Tirolul de Sud este o regiune exemplară pentru noi - a început vineri întâlnirea Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna. Invitatul principal al acestui eveniment a fost eurodeputatul Herbert Dorfmann, care a sosit în Transilvania la invitația colegii lui în Parlamentul European, Csaba Sógor și Gyula Winkler. Prima oprire a vizitei de două zile a fost în Sfântu Gheorghe.

"Tirolul de Sud este o regiune exemplară pentru Ținutul Secuiesc în două privințe: autonomia teritorială a adus pacea etnică și dezvoltarea economică în regiune. În Ținutul Secuiesc dorim același lucru: să trăim mai bine și să avem pace etnică. Există multe asemănări între noi și putem învăța din acest exemplu" - a subliniat Sándor Tamás la conversația organizată la Prefectura Județului Covasna.

"Dacă părțile se înțeleg între ei, acesta aduce întotdeauna o soluție bună, iar acordurile bine-gândite vor duce în cele din urmă la prietenie. Descentralizarea și autonomia aduc dezvoltare, exemplu fiind Tirolul de Sud care a avansat din regiunea cea mai săracă în cea mai bogată"- a caracterizat autonomia din Tirolul de Sud Árpád Antal.

Herbert Dorfmann, care reprezintă comunitatea germană din Italia în Parlamentul European a exprimat de asemenea că este de acord cu liderii din Ținutul Secuiesc care pretind că există multe trăsături comune între Tirolul de Sud și Ținutul Secuiesc. El a prezentat regiunea și compoziția ei etnică, respectiv situația economică. După cel de-al doilea război mondial, Tirolul de Sud a fost într-adevăr cea mai săracă regiune a Italiei, astăzi devenind cel de-al doilea cel mai mare plătitor net în rândul provinciilor. Turismul este cel mai important sector, dar agricultura joacă, de asemenea, un rol important în susținerea regiunii. În Tirolul de Sud a fost recunoscut foarte devreme că dezvoltarea rurală ar trebui să joacă un rol deosebit, iar guvernarea a căutat întotdeauna colaborarea ci cei din jur. Oamenii vor rămâne în regiune dacă au un standard de viață bun și o infrastructură adecvată, fermele mici - cum ar fi fermele din Tirolul de Sud - vor supraviețui doar dacă colaborează cu alții, a subliniat europarlamentarul din Tirolul de Sud.

"Herbert Dorfmann este un partener foarte bun, care cunoaște problemele comunității noastre și colaborăm de ani de zile în domeniul protecției minorităților sau al agriculturii. L-am invitat în Ținutul Secuiesc pentru ca să ne vorbească despre exemplele bune ale regiunii Tirolul de Sud, unde minoritățile naționale se bucură de un nivel ridicat de autonomie, au o economie puternică și comunități rurale dezvoltate" - a spus Csaba Sógor. El a subliniat, de asemenea, că Herbert Dorfmann este unul dintre colegii lui cu care colaborează cel mai mult în Europa, inclusiv ca regiunile rurale și montane, respectiv dezvoltarea fermelor de familie mici să devină priorități UE.

Fondurile UE joacă un rol proeminent în dezvoltarea Ținutului Secuiesc. Pentru o dezvoltare eficientă, utilizarea resurselor financiare ar trebui decise local, a subliniat Gyula Winkler. "UDMR propune redirecționarea a 2 miliarde de euro către cel mai eficient program sectorial, Programului Operațional Regional. Această măsură ar servi în beneficiul comunităților locale din întreaga țară, maghiarilor și românilor în mod egal"- a atras atenția europarlamentarul.
Lângă reprezentanții guvernului, la întâlnire au participat și experții din domeniul agriculturii, silviculturii și protecției mediului. Multe întrebări și solicitări specifice au fost adresate specialiștului din Tirolul de Sud, între altele, conflictul de interese între fermele mici și cele mari, eficacitatea subvențiilor alocate pe suprafață, dar și problemele crescătorilor de animale și ale apicultorilor.