Un nou loc memorial păstrează tradiția lui Petőfi la Cristuru Secuiesc

2018-08-01

Sub numele de Al nostru Petőfi un nou loc memorial păstrează tradiția poetului libertății. Pe 31 iulie, ziua stingerii din viață a lui Petőfi Sándor, în curtea curiei Gyárfás s-a pus la dispoziția locuitorilor instalația artistică în aer liber care ne apropie mai mult de adevărurile și legendele care învăluiesc amintirea poetului. Cu ocazia săptămânii dedicate lui Petőfi, europarlamentarul Csaba Sógor a ținut un discurs festiv.

„Astăzi ne amintim de Petőfi care și-a găsit sfârșitul în apropierea lui Cristuru Secuiesc acum 169 ani. În loc să ne amintim de un poetul care s-a stins din viață, ne amintim de poetul libertății și iubirii. Este responsabilitatea noastră să protejăm memoria lui" - a subliniat Csaba Sógor.

Europarlamentarul UDMR a mai adăugat: a fi liber înseamnă a fi atent la libertatea celuilalt și a celor din jur. În opinia lui Sógor mulți le este frică de libertate pentru că aceasta presupune responsabilitate. "Mă pot considera liber dacă am o atitudine responsabilă față de familie, față de țară, față de trecut și viitor. Prin aceste idei înțelegem de ce se află într-o situație dependentă mai multe națiuni, considerate de altfel libere"- a explicat Sógor.

În continuare Csaba Sógor a spus: în zilele de astăzi vedem că de parcă această țară și întregul continent ar fi în cădere. După părerea europarlamentarului acest lucru se datorează faptului că nu ne comportăm responsabil față de libertatea noastră. Ar trebui să urmărim exemplul lui Petőfi care a purtat o dragoste mare față de țară, și-a iubit patria și pe cei din jur. Europarlamentarul UDMR ne-a atras atenția asupra fragmentului din Sfânta Scriptură: unde e duhul Domnului, acolo este libertate. A mai adăugat: “Viitorul familiilor sau a patriei noastre, sau chiar a Europei depinde de măsura în care vom fi în stare să trăim un model de libertate bazat pe valorile creștine pentru care predecesorii noștri și-au sacrificat viața”.