Csaba Sógor: Criza morală face UE atât de vulnerabilă

2018-08-05

,,Europa reprezintă mai mult decât o problemă financiară sau economică obișnuită. Dacă ne gândim la ultimii trei ani și la situația migrației, se constată că UE este vulnerabilă nu și din cauza crizei economice, ci din cauza crizei morale", a spus Csaba Sógor în Borsec, unde a vorbit despre trecutul, provocările actuale și viitorul UE.



Cu participarea a cinci țări europene, întâlnirea orașelor înfrățite a fost organizată la Borsec în perioada 1-6 august, ca parte a Zilelor Orașului Borsec. Csaba Sógor a ținut un discurs pe teme legate de UE, în ziua de sâmbătă, 5 august.

În ceea ce privește istoria UE, europarlamentarul a explicat pe scurt că după cel de-al Doilea Război Mondial, realizatorii Uniunii credeau că dacă ar cădea la o înțelegere acceptabilă pentru toți în ceea ce privește activitatea economică ale  celor mai importante negocieri în domeniul energiei, ar însemna pace pentru Europa. Între timp, totuși, părțile înțelegerii au realizat că Europa reprezintă mult mai mult decât o chestiune de bani, ceea ce se vede și astăzi, când criza morală o face atât de vulnerabilă.

Europarlamentarul a amintit doi factori decisivi în criza morală din Europa. Pe de o parte, în societățile europene de bunăstare, se cresc generații care doresc să ducă un nivel înalt de viață, însă fără să fi muncit pentru acesta, pe de altă parte, conceptul familiei, vechiul ideal al comunității care a reușit să facă Europa să prospere timp de secole, pare să se destrame. 

Csaba Sógor a explicat că momentan în UE, pe lângă liniile de ruptură între Nord și Sud, se intensifică și diferențele dintre Est și Vest, ceea ce face dialogul inteligent să devină și mai prețios. "Războaiele au devenit prea îndepărtate, iar adesea se pare că ne-am plictisit de pacea pe care UE a creat-o în Europa. În această lume globalizată, însă, este clar că față de țările puternice ale lumii, micile națiuni europene nu au altă șansă decât să continue să facă planuri și să acționeze împreună", a explicat europarlamentarul, adăugând că pe lângă problema migrației se va ivi o altă mare provocare majoră în Europa. El consideră că lupta împotriva schimbării climatice ar trebui să se intensifice, deoarece transformarea se simte pe pielea noastră.