Csaba Sógor: puterea comunităților mici poate salva Transilvania și Europa

2018-09-03

Puterea comunităților mici poate salva Transilvania și Europa, a declarat Csaba Sógor în Tărcești, cu ocazia inaugurării bisericii unitariene în 2 septembrie. Europarlamentarul UDMR a amintit că, anul acesta, la aniversarea a 450 de ani de la recunoașterea libertății religioase, împreună cu Biserica Unitariană, au promovat importanța bisericii în Europa.


Potrivit lui Csaba Sógor, doar puterea spirituală a rugăciunilor din interiorul zidurilor poate apăra această comunitate, nu și pietrele folosite la construcție sau banii cheltuiți la renovare, deoarece este evident că puterea comunităților mici poate salva Transilvania și Europa. “Ca și fost constructor de biserică, vă doresc ca puterea Domnului și evanghelia să vă îndrume în fiecare zi" - a spus politicianul.

După treisprezece ani de așteptare, comunitatea din Tărcești s-a întors în tabernacolul sacru. Datorită sprijinului semnificativ primit de la guvernului Ungariei, cu contribuția Consiliului Județean Harghita și a donațiilor individuale, după perioada de șapte luni de așteptare pentru autorizație și timpul de construcție de un an au reușit renovarea  bisericii vechi și modernizarea clopotniței. Localnicii s-au adunat la ceremonia de inaugrare a bisericii, unde a vorbit Ferenc Bálint Benczédi, episcop unitarian. Atunci când familiile și bisericile se pot ruga împreună, rugăciunea poate avea puterea îmbogățirii sufletului, iar acest rol al bisericii nu poate fi îndeplinit de altceva.

Ferenc Mikó, preotul local unitarian a spus că această comunitatea s-a dezvoltat dintotdeauna și a putut să-și unească forțele, deoarece aceasta este a patra biserică, a comunității. În 2016, când a început să slujească ca preot, comunitatea de 174 membrii avea nevoie de un cămin, fapt care a dus la căutarea susținătorilor, inginerilor și antreprenorilor în vederea reînnoiri bisericii vechi.

Barna Botond Bíró, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita a spus: acest proiect a fost derulat de comunitate, deci în primul rând trebuie mulțumit lor.