Expoziția despre regele Matia Corvin va fi prezentată și la Sic Fest

2018-08-10

Expoziția cu titlul Zilele glorioase ale dinastiei Hunyadi a fost prezentată de europarlamentarul Csaba Sógor și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna Róbert Grüman, cu ocazia anului comemorativ regele Matia, în cadrul universității de vară Sic Feszt.

Anul comemorativ regele Matia a fost anunțată de guvernul Ungariei (Secretariatul Politicii Naționale) cu ocazia a 575 de ani de la ziua de naștere și 560 de ani de la începutul guvernării sale.

În discursul său europarlamentarul Csaba Sógor a evocat angajamentul și simțul de vocație al regelui Matia. El avea doar 15 ani când a moștenit tronul, însă a apreciat foarte mult sfaturile bătrânilor. Regele Matia și-a pregătit pentru guvernare nu numai spiritul, ci și corpul deoarece știa că doar așa poate deveni un lider puternic pe plan mondial. Viața regelui Matia poartă un mesaj important pentru tinerii de astăzi: să nu ne mulțumim cu o pregătire fizică, să ne dezvoltăm continuu și mental și spiritual.  În timpul său regele Matia era conștient de amenințarea poporului turc, însă știa că va supraviețui doar dacă construiește o împărăție puternică. „Europa se află într-o situație similară. Europa de Est a conștientizat deja pericolul, însă Europa de Vest nu realizează că cultura Creștină este în pericol. În acest context este și mai important să ne amintim de regele Matia, 560 de ani după ce și-a fondat împărăția” - a conclus Sógor.