Problemele minorităților au fost pe agenda forumului de discuții din Miercurea Ciuc

2018-03-17

Problemele minorităților din Europa au fost pe agenda forumului de discuții organizat de Biserica Evangelică-Luterană și Asociația Creștină și Culturală “János Bartalis”. La evenimentul din 26 martie a fost invitat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, precum și secretarul de stat din Ungaria, Miklós Soltész - responsabil pentru relațiile religioase, naționale și civile.

Episcopul evangelic Zoltán Dezső Adorjáni, patronul principal al evenimentului, a subliniat: subiectul minorităților naționale se află din nou în lumina reflectoarelor din cauza inițiativei Minority Safepack, a cărei campanie se află în ultima sută de metri.

“Este în interesul nostru ca Uniunea Europeană să se implice în problema protecției minorităților, să elaboreze o legislație de cadru care ar fi obligatoriu pentru fiecare stat membru” - a explicat europarlamentarul Csaba Sógor, în opinia căruia semnarea inițiativei Minority Safepack demonstrează că subiectul minorităților naționale nu trebuie tratat doar la nivelul statelor membre.

Miklós Soltész a adăugat: guvernul Ungariei are încredere că liderii României vor realiza că relația ostilă între cele două țări nu ajută la nimic, iar Europa ar beneficia mult mai mult de o legătură cooperativă. “Guvernul României încearcă să-și impună viziunea pe minoritatea maghiară, în loc să recunoască în această comunitate o valoare pentru întreaga țară.”