Asociația Prosperitas Vitae solicită îmbunătățirea serviciilor în dezvoltarea timpurie a copiilor

2017-11-12

Asociația Prosperitas Vitae consideră că dezvoltarea timpurie este un subiect foarte important, prin urmare solicită îmbunătățirea acestor servicii oferite copiilor până la 3 ani, totodată îndeamnă la dezvoltarea unei rețele de intervenție pe nivel național. O discuție tip masă rotundă a avut loc pe 10 noiembrie la Miercurea Ciuc despre intervenția timpurie, în prezența societății civile, profesionale și politice.

Enikő Sógor, președintele Asociației Prosperitas Vitae, directoarea Centrului de Dezvoltare Timpurie și Rehabilitare din Csíkszentmárton în discursul ei de introducere a atras atenția asupra absenței de servicii sociale, de sănătate și de educație oferite copiilor de 0-3 ani. Doar 5-10 organizații din țară se ocupă cu tratarea complexă a diferitelor probleme timpurii legate de dezvoltarea psihomotorie - a explicat situația națională. Totodată a precizat și faptul că dezvoltarea timpurie reprezintă un domeniu neacoperit în România. Nu sunt cunoscute în țară avantajele oferite de corectarea problemelor timpurii ce au loc în aceasta etapă a vieții și nici faptul că rezolvarea anomaliilor are consecințe benefice pe sănătatea și succesul vieții de adult. 

“La nivel mondial cunoaștem numeroase practici reușite și chiar economice, iar tendințele de politică socială în Uniunea Europeană arată că intervenția timpurie este mijlocul cel mai sigur în realizarea calității de viață și a societăți de bunăstare.” - a spus Enikő Sógor și totodată i-a cerut părinților, specialiștilor, direcțiunilor de instituție județeană și politicianilor prezenți să colaboreze. “Trebuie să facem cunoscută problema pentru ca situația să schimbe, trebuie să convingem guvernul României că formarea unui sistem de servicii în dezvoltarea timpurie este necesară.” - a prezentat pașii următori președintele asociației. 

Participanții evenimentului au semnat o cerere care va fi trimisă prim ministrului României, guvernului și europarlamentarilor din Bruxelles, ca să facă presiune cu ajutorul Parlamentului European la politica socială a guvernului român. Deputatele Parlamentului României Éva Andrea Csép și Attila Kórodi, dar și europarlamentarul Csaba Sógor au asigurat Asociația Prosperitas Vitae de susținerea lor. 

“Uniunea Europeană nu poate să forțeze staturile membre să schimbe politica socială, însă poate să obțină cu atragerea atenției și împărtășirea exemplelor bune ca situația dezvoltării timpurie să progreseze. În comisia LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) a Parlamentului European ne ocupăm deseori de asemenea probleme.” - a spus Csaba Sógor la eveniment.

Inițiativa va continua cu organizarea altor discuții în diferitele reședințe de județ. În decembrie se va forma un grup de lucru pe tema îmbunătățirii sistemului de servicii locale. În martie 2018 va avea loc o conferință, deja anunțată, iar în Parlamentul European se va organiza o conferință internațională despre acest subiect.