Conferința Femeilor din Ținutul Secuiesc organizat la Băile Homorod

2017-11-12

Asociația Femeilor din Udvarhelyszék, parte UDMR, a organizat Conferința Femeilor din Ținutul Secuiesc pe tema tradiției și modernității. 50 de femei au participat la cea de-a 4-a ediție a întâlnirilor din Homoródfürdő/Băile Homorod pe 10-11 noiembrie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Femeilor a UDMR și susținut de europarlamentarul Csaba Sógor, deputat al Partidului Poporului European în Parlamentul European. 

În ziua de vineri conferința a fost deschisă de diverși lideri ai Asociației Femeilor UDMR: Orsolya Arros, președintele din Udvarhelyszék, Ágnes Ájgel, președintele din Háromszék, Edit Portik, președintele din regiunea Gyergyó și Csilla Lőrincz, vice președintele Asociației Femeilor din Secuime, președintele regiunii Ciuc.

Csaba Sógor, europarlamentarul UDMR în prezentarea sa cu titlul Avem șanse la egalitatea de șanse? a amintit statisticile Uniunii Europene, de multe ori doborâtoare, fapt pentru care numeroase raporturi ale Parlamentului European se ocupă cu tema îmbunătățirii situației femeilor: mărirea șanselor de angajare, echilibrul între viața profesională și de familie, eliminarea diferenței salariale dintre femei și bărbați, diminuarea violenței domestice împotriva femeilor. “Convenția de la Istanbul este primul document internațional care se ocupă cu violența domestică: prevenția, protecția, urmărirea penală și politici preventive. Convenția a fost semnată și de Uniunea Europeană, iar prevederile acesteia vor trebui transpuse cât mai curând și în legislația din România”, a explicat Sógor. În același timp, deputatul a subliniat importanța sferei publice în remedierea situației femeilor. “Cred că este foarte important faptul că Asociația Femeilor UDMR susține femeile și cu ajutorul sferei publice face cunoscute subiecte sociale considerate tabu în societate”, a declarat europarlamentarul. 

Csilla Hegedüs în prezentarea sa cu titlul Furcă de tors sau iPhone - femeia din Transilvania în secolul 21 a vorbit despre evoluția rolului femeii în societate. 

Deputatul Parlamentului României, președintele Asociației Femeilor UDMR din județul Mureș, Éva Andrea Csép a ținut o prezentare intitulată Sucitor sau/și floare în care a vorbit despre violența împotriva femeilor, subiect considerat tabu de mulți oameni. 

La finalul conferinței Csilla Lőrincz a rezumat importanța acesteia: “Am reușit să organizăm încă odată o întâlnire semnificativă și utilă în care participanții s-au îmbogățit cu experiențe noi. Scopul conferinței a rămas același: reunirea femeilor din Ținutul Secuiesc, dialogul, cooperarea dintre acestea și motivarea lor în activitatea de zi cu zi în organizarea comunității.” 

Galerie Foto