Asociația „O casă pentru mâine” ajută de douăzeci de ani copii nevoiași
De douăzeci de ani oferă sprijin Asociația „O casă pentru mâine - Ház a Holnapért (O casă pentru mâine)” copiilor și tinerilor adulți orfani sau care provin din medii sociale defavorizate. Prin activitatea sa, organizația neguvernamentală oferă un exemplu întregului sistem de protecție a copilului din România - consideră eurodeputatul Csaba Sógor, președintele Asociației. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea asociației, în data de 16 septembrie a avut loc o festivitate la Cristuru Secuiesc cu participarea susținătorilor germani.
Asociația încearcă din anul 1996 să le ofere o șansă copiilor din zona Cristuru Secuiesc să își depășească condiția dezavantajată. Fondatorii au văzut activitatea ca pe o alternativă la fosta casă de copii din localitate.
Cu sprijinul asociației non-profit Rumänien Arbeitsgruppe Hemmingen, începând din anul 1996 au fost construite cinci case de tip familial. Prima a fost inaugurată în 1996 la Rugănești/Rugonfalva, urmată în 1999 de încă o casă la Mugeni/ Bögöz, în 2000 fiind inaugurate două case la Secuieni/ Újszékely. Cea de a cincea casă de tip familial a fost dată în folosință în 2011 la Șimonești. În aceste case, părinți adoptivi entuziaști se îngrijesc de copii nevoiași, ajutați de un pedagog și o menajeră. În ultimii 20 de ani au crescut aici 76 de copii, care au plecat apoi pe drumul lor. În cele cinci case, în prezent sunt îngrijiți 41 de copii de diferite vârste.
Deputatul UDMR din Parlamentul European Csaba Sógor a declarat la festivitatea din Cristuru Secuiesc că acum 20 de ani se spera că rețeaua de protecția copilului din România se va dezvolta mai rapid și că misiunea asociației va fi preluată de stat. „Realitatea ne arată că este nevoie în continuare de activitatea asociației, de aceea sperăm că prietenii germani ne vor sprijini în continuare în creșterea și îngrijirea copiilor”, a accentuat deputatul. Sógor Csaba crede că asociația duce o muncă exemplară, care arată „modul în care activitatea societății civile poate completa cu succes, în unele cazuri chiar prelua ceea ce statul nu poate realiza în mod adecvat”.
Europarlamentarul UDMR a mulțumit la festivitate celor care în ultimii ani au organizat activitatea zilnică a organizației: fostului administrator László Sebestyén și actualului manager Kinga Balázs. Csaba Sógor a spus că, alături de colegii săi din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, lucrează pentru crearea unui cadru european pentru schimbul de bune practici între statele membre, adăugând: „Încurajăm statele membre, printre care și România, să trateze ca pe o prioritate dezvoltarea rețelei sociale autohtone și să asigure bugetul necesar rezolvării problemelor sociale, pentru că bunăstarea cetățeanului este o obligație elementară care este și în interesul statului.”