Csaba Sógor la Rimetea despre fracturile din cadrul UE
Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Maghiare din Transilvania SAPIENTIA în perioada 6-9 iulie împreună cu Institutul de Științe Politice ELTE (Universitatea Eötvös Loránd), în parteneriat cu Asociația de Științe Politice Maghiară din România (POLITEIA) a organizat la Rimetea, județul Alba, tabăra pentru studenții politologi anul acesta sub titlul: Europa Centrală noastră.
Studenții politologi și profesorii lor din Transilvania și din Ungaria, împreună cu specialiștii respectiv politicienii invitați au reflectat pe marginea ideii Europei Centrale. Eurodeputatul Csaba Sógor, invitatul special al taberei, a vorbit despre liniile de fractură perceptibile în interiorul Europei între Vest și Est și a schițat felul în care idea Europei-Centrale, respectiv colaborarea statelor Visegrád este prezent în Parlamentul European.
Reprezentantul UDMR a relatat că în urmă cu zece ani, când și-a început munca de europarlamentar, fractura în interiorul Uniunii Europene se prezenta între Nord și Sud. Recent în schimb două mari crize au condus la reașezări ale acestor linii, fapt vizibil pentru prima oară prin tensionarea relațiilor dintre Vest și Est în legătură cu embargoul instituit din cauza situației dintre Ucraina și Rusia. Clivajul a fost ulterior accentuat de criza migratorie, în privința căreia Ungaria a adoptat o poziție ferm antagonică cu viziunile vestice.
“În spatele liniilor cei mai mulți vorbesc despre faptul că nu este în interesul nimănui menținerea acestor tensiuni dar în ciuda acestuia în privința multor chestiuni vedem că este greu să ajungem la soluții comune” – a spus Csaba Sógor. Resentimente sunt nutrite și de intențiile Comisiei și a statelor din Vestul Europei de a limita așa-numitul dumping social, ceea ce ar putea duce la pericolul ca întreprinderile central și est-europene să fie eliminate de pe piața serviciilor din Vest prin limitarea avantajului lor competitiv legat de forța de muncă mai ieftină.
În legătură cu Grupul de la Visegrád, eurodeputatul transilvănean și-a exprimat opinia conform căreia idea Europei Centrale la nivelul UE este cel mai bine reprezentat de grupul celor patru de la Visegrád. Deși și în cadrul acestui grup se pot observa inclusiv divergențe și interese contrare, toată lumea consideră că este nevoie de acțiune comună, de exemplu în dezbaterile cu privire la viitorul UE. “O colaborare puternică între membrii Grupului de la Visegrád, care menține relații fructuoase și cu celelalte state din regiune, ar putea avea o influență mai semnificativă și în Parlamentul European”, a formulat Csaba Sógor. În ceea ce privește România, eurodeputatul crede că “România ar trebui să descopere că drumul său către nucleul Europei trece prin Europa Centrală și de Est.”